IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският съюз стартира процедура за санкциониране на Испания и Португалия

Финансовите министри на ЕС подкрепиха предложението на ЕК заради нарушаването на фискалните правила на съюза

15:14 | 12.07.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Финансовите министри на Европейския съюз решиха да стартират процедура за санкциониране на Испания и Португалия заради нарушаването на фискалните правила на съюза. В резултат на решението Европейската комисия ще трябва да предложи какъв да е размерът на глобите през следващите 20 дни, съобщава Ройтерс.

Комисията заяви миналата седмица, че Мадрид и Лисабон не са положили достатъчно усилия, за да коригират излишния си бюджетен дефицит през 2014 и 2015 г., започвайки официална процедура със санкции, до които досега не се е стигало.

На редовната си среща в Брюксел финансовите министри на ЕС подкрепиха оценката на Комисията, се казва в съвместно изявление, потвърждаващо широко очакваното решение.

Двете страни сега рискуват да бъдат глобени с до 0,2% от брутния си вътрешен продукт (БВП) и с частично спиране на европейските структурни фондове. Те обаче може да подадат искания за намаляване или отменяне на наказанията в срок до 10 дни.

Испанският финансов министър Луис де Гуиндос заяви, че очаква Комисията да предложи символична „нулева“ глоба и настоя, че не са нужни нови бюджетни мерки заради нарушаването на фискалните правила на ЕС през последните години.

Финансовият министър на Португалия Марио Сентено също заяви убеждението си, че не са нужни нови мерки.

Йерун Дейселблум, ръководител на групата на финансовите министри на еврозоната, обаче каза, че снизходителна позиция на Комисията е по-вероятна като възможност само ако Испания и Португалия предприемат допълнителни действия, за да намалят текущия и бъдещия си дефицит.

Испания изпитва трудности с формирането на правителство след два нерешителни резултата от парламентарни избори в рамките на шест месеца. Временното правителство няма много юридическо пространство, за да предложи нови мерки за намаляване на тазгодишния дефицит. ЕК прогнозира, че той ще бъде в размер на 3,9% от БВП, което е над максимума в насоките ѝ от 3,7% и много над ограничението от 3% съгласно правилата на ЕС.

Португалия ще понижи дефицита си под 3% тази година, но според оценките на Комисията страната няма да постигне фискалната цел, съгласувана с партньорите от ЕС.

Комисията сега има 20 дни, за да предложи размера на глобите и вероятно ще обяви решението си на 27 юли на последната си среща преди лятната ваканция, коментират представители на ЕС.

Брюксел може да не предложи санкции, ако Мадрид и Лисабон успеят да докажат изключителни обстоятелства, заради които са нарушили фискалните правила. Държавите от ЕС все пак ще трябва да одобрят това предложение.

„Със сигурност има възможност в рамките на тази процедура страните да представят мотивирани искания за намаляване на потенциалните санкции или вероятно за свалянето им до нулата“, каза Валдис Домбровскис, еврокомисар по финансовите въпроси.

Няколко министри подчертаха, че опцията за нулеви санкции стои като възможност.

„Санкциите са ясно дефинирани в договора, до 0,2%. Но „до“ означава и по-малко или нула“, каза австрийският финансов министър Ханс Йорг Шелинг.

„Сигурен съм, че накрая ще имаме разумен, интелигентен резултат“, каза и Петер Казимир, министър на финансите на Словакия и председател на съвета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 10 rate down comment 0
power grid
преди 7 години
A куги тоя мазен *** *** ще стартира процедура срещу Германия примерно щото външният и дълг е над изискваните 60% от БВП?Куги Куги питам.Немците са пълни убитаци и гейове язък че толкова години ги имах за нещо.Пълен ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 7 години
Тва кво общо има с темата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
SS-23
преди 7 години
Европейският съюз стартира процедура за санкциониране на Испания и Португалия---Ей за това ше има "...екзити" до дупка! Никой вече НЕ иска "чатала на врата" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Абе ти много пропаганда четеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 8
DutyFree
преди 7 години
https://glasutnamladitehora.wordpress.com/2016/07/12/%D0%B1%D0%B0%D1%82-%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%B5-%D0%BF%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%85%D0%BE%D0%B4%D1%8F%D1%89-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%83/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
qnidopi
преди 7 години
Все едно гледаш българската правосъдна система. За убийство по непредпазливост - до 5 години в затвора, ама "до" значи, че ако баща ти е депутат, може и 6 месеца условно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още