IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският съвет реши да не налага финансови глоби на Португалия и Испания

Миналия месец бе стартирана официална процедура със санкции срещу двете страни заради прекомерния им дефицит

11:31 | 09.08.16 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейският съюз няма да налага финансови глоби на Португалия и Испания заради това, че не са предприели ефективни действия за коригиране на прекомерния си дефицит. Това решение е взел Европейският съвет по предложение на Европейската комисия (ЕК), съобщават от информационната служба на евросъюза.

Съветът е решил още да засили процедурата за прекомерен дефицит и за двете страни, като са определени нови крайни срокове за коригирането им и се изтъкват мерки, които трябва да бъдат взети.

През миналия месец Европейският съвет реши, че Мадрид и Лисабон не са положили достатъчно усилия, за да коригират излишния си бюджетен дефицит през 2014 и 2015 г., започвайки официална процедура със санкции, до които досега не се е стигало.

Португалия трябваше да намали дефицита си до 3 процента през миналата година, но успя да го сведе до 4,4 на сто. Испания трябва тази година да вкара бюджетния дефицит в законоустановените рамки, но според прогнозите на ЕК показателят вероятно ще остане над 3 процента и догодина.

Според правилата на Европейския съюз страните можеха да бъдат глобени с до 0,2% от БВП, но след протести на Португалия и Испания на 27 юли ЕК реши да предложи санкциите да бъдат анулирани.

Фискалните правила на евросъюза изискват комисията да предложи и спиране на всички или част от структурните и инвестиционни фондове на ЕС за 2017 г. В съобщението на информационната служба се казва обаче, че ЕК ще отправи подобно предложение на по-късен етап след провеждането на „структуриран диалог“ с Европейския парламент.

Според наложените нови крайни срокове Португалия сега ще трябва да коригира дефицита си най-късно до 2016 г., а Испания – до 2018 г. Ефективни действия трябва да бъдат взети до 15 октомври 2016 г., като и двете страни са задължени да представят доклад за действията си до тази дата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
Разбира се, налагането на парични санкции на обезпаричените е все едно да лекуваш обезкръвения с пускане на кръв. Обаче дават отличен пример за другите - харчете колкото искате, ще ви изкупим дълговете. Търговия с индулгенции да го ***, толкоз столетия прогрес и нищо ново не измислиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Bobacho
преди 7 години
Така като гледам с ЕС е свършено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 7 години
както знаем правилата не се спазват най - демонстративно , дори символичните санкции не се налагат с цел да се засили чувството на глобална безотговорност в "навечерието" на ................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още