IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции приключиха четвърта поредна седмица на червено

Четвъртата поредна седмица на червено е първият подобен случай за борсите в Европа от март 2020 г.

19:33 | 28.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейските акции се обезцениха рязко в петък, с което завършиха поредната нестабилна за пазарите седмица на фона на опасенията за посоката на развитие на политиките на централните банки, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията с понижение от 1%, като компаниите от минния сектор отчетоха срив от 2,8%, повеждайки пониженията в почти всички сектори.

Лондонският индекс FTSE 100 загуби 88,24 пункта или 1,17 на сто до 7466,07 пункта. Франкфуртският DAX се срина с 205,32 пункта или 1,32 на сто до 15 318,95 пункта. На фондовата борса в Париж CAC 40 намаля с 57,92 пункта или 0,82 на сто до 6965,88 пункта. Четвъртата поредна седмица на червено е първият подобен случай за борсите в Европа от март 2020 г.

Тримесечните отчети бяха основен двигател на движението на цените на отделните акции в петък. Акциите на нидерландската компания за осветителни тела Signify отскочиха с близо 11% след силен набор от резултати, а книжата на шведския гигант за облекло H&M поскъпнаха с 5%, след като концернът надмина очакванията за печалбата си. Компанията ще удвои инвестициите си през 2022 г. до около 10 млрд. шведски крони (1,1 млрд. долара), така че постигне новите си цели. Разходите ще бъдат насочени в области като технологии, верига на доставките, възобновяема енергия и устойчиви материали, обяви фирмата.

В дъното на европейския индекс на сините чипове се озова германската химическа компания Henkel със срив от над 11% след отчета си.

Пазарите се колебаеха през цялата седмица, тъй като инвеститорите реагираха на индикацията на Фед от сряда, че американската централна банка скоро може да повиши лихвените проценти за първи път от повече от три години, и на нарастващото геополитическо напрежение между Русия и Запада във връзка с Украйна.

След рязко отваряне на червено в четвъртък европейските акции възстановиха загубите си и затвориха с 0,7% на по-високо ниво, след като данните за БВП на САЩ бяха по-силни от очакваното.

Юрген Молнар, стратег за капиталовия пазар в Robomarkets, говори за „изпълнена със събития и отчасти бурна търговска седмица". По думите му инвеститорите са силно притеснени от това докъде ще стигне разпродажбата на технологични акции. „А вече официално обявеният обрат в лихвените проценти в САЩ вероятно ще отложи отговора на този въпрос за известно време“. 

Акциите в Азиатско-тихоокеанския регион се повишиха в петък след поредната дива сесия на Wall Street, докато американските акции са предимно нагоре, подкрепени от финансовия отчет на Apple, след като компанията отчете най-голямото си досега единично тримесечие по отношение на приходите.

Сред по-важните икономически данни днес бяха експресни данни за БВП на Германия, Франция и Испания за четвъртото тримесечие, данни за инфлацията в Италия и проучването на бизнес климата в еврозоната.

Според предварителните данни от петък икономиката на Франция е нараснала с 0,7% през четвъртото тримесечие, което ще доведе до достигане на петгодишен връх от 7% през 2021 г. след спад от 8% през 2020 г.

БВП на Испания нарасна с 2% на тримесечна база, като също надхвърли консенсусните очаквания и увеличи годишния растеж до 5%.

Германската икономика се сви с повече от очакваното през четвъртото тримесечие, тъй като подновените мерки за ограничаване на Covid-19 натежаха върху активността. БВП се сви с 0,7% на тримесечна база. През 2021 г. най-голямата икономика в Европа нарасна с 2,8%, сочат данните от петък.

Месечният индекс на икономическите нагласи на Европейската комисия спадна до 112,7 през януари от ревизираните 113,8 през декември, тъй като доверието в сектора на промишлеността и услугите отслабна.

Европа изостава, докато Великобритания и САЩ се възстановяват от пандемията. Тази седмица Международният валутен фонд (МВФ) ревизира в посока надолу своите прогнози за ръста на икономиката на еврозоната и предупреди, че инфлацията ще се задържи за по-дълго.

Търпението на Стария континент се изчерпва поради бързопокачващите се цени, а представителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) са изправени пред предизвикателството ускоряващата се инфлация в резултат на поскъпващата енергия, която не могат да контролират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още