IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси започват седмицата на червено

Инвеститорите очакват по-активното навлизане в сезона на отчетите

19:56 | 18.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси завършиха търговията в първия ден от седмицата с понижения, след като инвеститорите реагираха на забавящия се икономически растеж в Китай, а нарастващите цени на петрола подхраниха опасенията за инфлацията, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи деня с 0,5% спад, а автомобилните компании се разделиха с 1,9%. Всички сектори и основни борси се озоваха на червено.

Световните пазари се подготвят за по-сериозното навлизане в сезона на отчетите през следващите дни, след неговия по-успешен от очакваното старт миналата седмица.

Редица големи имена се очаква да обявят финансовите си отчети през седмицата. Във вторник са Netflix, Johnson & Johnson, United Airlines и Procter & Gamble. Tesla, Verizon и IBM са сред другите, които ще видим през следващите дни.

Междувременно индексите в Азиатско-Тихоокеанския регион завършиха деня предимно с понижения, след като инвеститорите реагираха на ключовите икономически данни от Китай, които показаха, че брутният вътрешен продукт на Китай е нараснал с 4,9% през третото тримесечие. Това се оказа под очакванията на анализаторите, анкетирани от Ройтерс, за ръст от 5,2%.

Индустриалното производство също не изпълни очакванията, като нарасна с 3,1% през септември, докато прогнозата беше за 4,5%.

На корпоративния фронт акциите на британската компания за онлайн търговия THG повишиха стойността си с 20% в понеделник, след като основателят Матю Мулдинг обяви,че ще отстъпи „златния си дял“ в компанията и ще я премести в премиум сегмента на Лондонската фондова борса през 2022 г.

На дъното на европейския индекс на сините чипове се озова финландската компания за търговия на дребно Kesko, чиято цена на акциите спадна с 5,7%, докато белгийската Umicore записа близо 4% спад на стойността на книжата си, след като сви прогнозата за печалбата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още