IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските банки имат по-малко рискови енергийни активи от американските

Проучени от Moody's банки имат енергийна експозиция, която се равнява само на 1/3 от базовия им собствен капитал от първи ред

11:03 | 06.04.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Енергийната експозиция за 270 млрд. евро на европейските банки е „управляема“ и съставена от по-малко рискови активи в сравнение с държаните от американски конкуренти, твърди доклад на рейтинговата агенция Moody’s.

Moody’s е анализирала потенциалното влияние на ниските енергийни цени за 19 големи европейски банки, които са разкрили енергийната си експозиция. В групата се включват имена като BNP Paribas, Rabobank, HSBC, Barclays и Deutsche Bank, коментира Financial Times.

Използвайки само публично достъпна информация, рейтинговата агенция открива, че заедно банките имат енергийна експозиция, която се равнява само на една трета от базовия им собствен капитал от първи ред.

Според Алесандро Рокати от Moody’s „ключовият момент“ е, че експозицията на европейските банки като цяло е в по-малко рисковия край на петролния и газов спектър, основно включвайки петролни и газови компании, отколкото в по-рискови области като заеми на компании за проучване, производство, транспорт и съхранение.

„Това е и основната разлика между европейските банки и щатските и канадските банки“, добавя той. „Американските и канадските банки имат по-голяма експозиция към сектори с по-нисък рейтинг“.

20-те най-големи американски банки имат енергийни заеми за 122,7 млрд. долара в края на 2015 г., което се равнява на 12,5% от базовия им капитал, сочат по-рано публикувани данни на рейтинговата агенция Fitch. Цифрите не могат точно да се сравнят с европейските данни на Moody’s, тъй като не включват експозиции „извън счетоводния баланс“, например ангажименти за бъдещи заеми.

Moody’s разглежда какво може да се случи с енергийната експозиция на европейските банки, ако кредитните рейтинги на различни видове петролни и газови компании бъдат понижени с 4 нива - т.нар. „тежък сценарий“. „Ключовото ни заключение е, че тези експозиции са управляеми“, казва рейтинговата агенция.

При стресовия сценарий енергийните загуби изтриват средно по 30 базисни пункта от базовия собствен капитал на банките от първи ред. Банките имат средно съотношение от този вид капитал от 14,2% към края на 2015 г. „Ако подложите на стрес тестове САЩ, вероятно ще получите по-отрицателно влияние“, казва Рокати.

Европейските банки, които биха били най-засегнати при стресов сценарий, са Barclays, Rabobank, Royal Bank of Scotland и SocGen, казва Moody’s. По-малко засегнати ще бъдат Danske Bank, BPCE Group, Commerzbank и HSBC.

Moody’s отбелязва и предизвикателствата пред рентабилността, до които могат да доведат загуби по енергийните заеми в европейския банков сектор „предвид вече слабата оперативна среда“, в която се намират. Ниските лихвени проценти и слабият глобален растеж удрят сериозно рентабилността на банките.

Обявявайки резултатите си за четвъртото тримесечие, европейските банки положиха сериозни усилия да убедят инвеститорите, че енергийните им заеми няма да понесат значителен удар предвид по-голямото разкриване на портфейлите им. Moody’s все пак казва, че данните са били по-ниски от тези на американските им конкуренти.

Европейските кредитори са създали и собствени версии на стрес тестове. DNB е тествала клиентите си при цени на петрола от 25 долара през следващите 12 месеца. „Ако компаниите или клиентите ни могат да оцелеят при такава сурова среда от 25 долара, значи всичко е наред“, каза Терйе Турнес, главен директор по риска в банката, за анализатори. „А ако не успеят, значи трябва да проведем разговор как или да засилят сигурността, или да намалят експозицията“.

Анди Халфорд, финансовият директор на Standard Chartered, казва, че 88% от петролната и газовата експозиция на банката няма да има проблеми с паричните потоци, ако петролът остане на цена от 30 долара за барел през следващата година. Той не разкрива очакваната загуба по останалите 12%, но добавя, че клиентите са реагирали „доста агресивно“, когато цените на петрола са се понижили.

Инвеститорите в облигации на петролни и газови компании са претърпели загуби за поне 150 млрд. долара в резултат на срива на цената на петрола, а стойността на 300 от най-големите петролни и газови компании е намаляла с цели 2,3 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
ABBA
преди 8 години
Ааа, не се знае. Англосаксите са царе на мръсотията, лъжата и далаверата.Плаща най-неадекватния. Журналята тук са на 1 бойна линия:WikiLeaks: США спонсировали панамский скандал, его цель Россия и ПутинОригинал новости RT на русском:https://russian.rt.com/article/157427
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
начи ше ядем по-малко дървото .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още