IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси финишираха на зелена територия преди ключовия вот за Brexit

Секторите на здравните услуги и автомобилите се представиха най-добре

19:57 | 15.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борси завършиха възходящо сесията във вторник в очакване на гласуването от парламента на плана на британското правителство за Brexit, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши с ръст от 0,35%, а повечето сектори и всички основни борси се озоваха на положителна територия. Британският бенчмарк FTSE 100 добави 0,58% към стойността си и достигна ниво от 6895,02 пункта. Германският DAX се повиши с 0,33% до равнище от 10 891,79 пункта, а френският CAC 40 напредна с 0,49% до ниво от 4786,17 пункта.

Секторът на здравните услуги в Европа поведе ръстовете, а автомобилният сектор също постигна повишение на фона на новината, че Китай ще предприеме още мерки за стабилизиране на охлаждащата се икономика. Fiat Chrysler и Ferrari бяха сред най-добре представилите се компании в сектора, като книжата и на двата концерна поскъпнаха с около 2%.

На корпоративния фронт цената на акциите на британската компания Hays се повиши във вторник, след като тя обяви ръст от 8% на нетните такси за тримесечието. Книжата на компанията за подбор на персонал се повишиха с около 4,4% след новината.

В същото време италианските банки се озоваха на дъното на Stoxx 600 по време на търговията във вторник. Това се случи след съобщения, че Европейската централна банка може да поиска от нестабилните кредитори в Рим да заделят допълнителен капитал за справяне с лошите заеми. Ubi Banca и Banco BPM бяха сред най-зле представилите се, като книжата и на двете банки отписаха над 4% от стойността си.

В макроикономически план официални данни показаха, че Германия, която е най-голямата икономика в Европа, е нараснала с най-бавния си темп от пет години през 2018 г. Икономиката на страната е нараснала с 1,5% миналата година спрямо 2,2% през 2017 г.

Преди обявяването на официалните данни за ръста за четвъртото тримесечие през февруари Карстен Бржески, главен икономист на ING Germany, заяви: „Изглежда, че техническата рецесия може би е избегната на косъм“.

„Очевидно е, че в краткосрочен план най-големият риск за този оптимистичен сценарий е хаотичен Brexit, който може да дойде в най-неудобния момент за германската икономика“, допълни Бржески.

Вниманието на пазарите се насочва към изключително важното гласуване за сделката за Brexit на премиера Тереза Мей.

По-малко от 75 дни преди очакваното напускане на ЕС от Великобритания е почти сигурно, че планът на Мей за изтегляне от блока ще претърпи поражение.

Това създава опасност от пълен срив на правителството, хаотично напускане на ЕС или дори спиране на целия процес по Brexit в идните седмици.

Паундът се търгуваше на ниво от около 1,2765 долара за паунд в следобедната търговия. Британската валута загуби около 10% от стойността си спрямо американския долар, след като достигна пик от 1,4335 долара за паунд през април 2018 г., отчасти заради нарастващите опасения за курса на процеса по Brexit.

В ранната следобедна търговия еврото достигна 1,1408 долара за евро, което е най-ниското му ниво от 7 януари, когато единната европейска валута се търгуваше за 1,1390 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още