IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси финишират предимно с ръстове въпреки търговското напрежение

Deutsche Bank беше сред големите губещи в днешната сесия

19:58 | 29.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борси загубиха част от инерцията си от началото на сесията, тъй като притесненията за търговията се озоваха в центъра на вниманието, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши с ръст от 0,20% в късния следобед, а секторът на суровините нарасна най-много.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 прибави 0,49% към стойността си и достигна ниво от 7038,95 пункта. Френският CAC 40 се повиши с 0,46% и достигна ниво от 5006,25 пункта. Германският DAX единствен остана на червена територия с минимално понижение от 0,01% до ниво от 11 298,23 пункта.

Минните и петролните компании, включени в FTSE 100, постигнаха растеж, подкрепени от възстановяването на суровия петрол сорт Брент и поевтиняването на британския паунд.

Инвеститорите очаква срещата на върха на Г-20, която трябва да започне в петък. Очаква се американският президент Доналд Тръмп и китайският му колега Си Цзинпин да се срещнат в кулоарите в опит да подобрят отношенията на двете страни в търговската област.

В същото време европейските трейдъри наблюдават и дали Тръмп ще наложи мито от 25% върху европейските автомобилни производители. Автомобилният сектор постигна растеж в четвъртък.

Но най-големият двигател за европейските борси беше дългоочакваното изявление в сряда на председателя на Федералния резерв. Джером Пауъл, който говори в Ню Йорк, смята, че водещата лихва на централната банка е близо до неутрално ниво. Така той отстъпи от коментарите си в предходните месеци.

През октомври Пауъл заяви, че САЩ са „далеч“ от достигането на неутрално ниво по отношение на лихвените проценти, което беше индикатор за пазарите, че предстоят нови увеличения на лихвите.

Английската централна банка (АЦБ) съобщи, че „хаотично“ напускане на Европейския съюз ще постави британската икономика под сериозен натиск и може да бъде по-болезнено за Великобритания от световната финансова криза.

На корпоративния фронт цената на акциите на Britvic се покажи с над 7%, след като компанията съобщи, че напитките й без захар са подкрепили продажбите.

В същото време книжата на германската банка Deutsche Bank поевтиняха с 3,4% след новината, че полицията е обискирала централата й във Франкфурт заради твърдения за пране на пари.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още