Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Европейските борси не намериха единна посока въпреки силните данни от Германия

Книжата на Alcon поскъпнаха с 13,5%, оглавявайки индекса Stoxx 600, след като компанията отчете по-добри от очакваното финансови резултати

Европейските борси не намериха единна посока въпреки силните данни от Германия

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията без единна посока въпреки силните икономически данни от Германия, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 записа ръст от 0,14 на сто до 474,42 пункта.

Германският показател DAX напредна с 0,28 на сто до 15 965,97 пункта.

Френският индекс CAC отчете спад от 0,73% до 6770,11 пункта.

Британският измерител FTSE регистрира понижение от 0,16 на сто до 7169,32 пункта.

Обемът от натрупани поръчки на германската индустрия е нараснал през юни с 2,8 % в сравнение с предходния месец, според данни на Федералната статистическа служба. Те непрекъснато нарастват от юни 2020 г. и сега са достигнали „най-високото си ниво от започването на водене на тази статистика през януари 2015 г.“.

Отворените поръчки от Германия се увеличават с 4,0 %, а тези от чужбина - с 2,2%. В сравнение с февруари 2020 г. - месец преди началото на ограниченията, свързани с коронавируса в Германия - сега поръчките са с 17% по-високи, сезонно и календарно коригирани.

Инвеститорите наблюдаваха и данните за инфлацията в еврозоната. Годишната инфлация в региона се ускорява до 2,2% през юли от 1,9% през юни, показват данните на Евростат. Това е най-високо ниво на инфлацията от октомври 2018 г.

Ръстът на потребителските цени в Европейския съюз (ЕС) се ускорява до 2,5% през юли на годишна база спрямо 2,2% през юни, сочат още данните. Най-ниско ниво на инфлацията през юли е отчетено в Малта (0,3%), Гърция (0,7%) и Италия (1%).

В същото време инфлацията в еврозоната се ускорява до 2,2%, достигайки най-високата си стойност от октомври 2018 г. Това е над целта на Европейската централна банка за ниво на инфлацията от 2%.

Новите огнища на делта варианта на коронавируса и сътресенията в Афганистан помрачават търговията.

При индивидуалните акции цената на Carlsberg поскъпнаха с 2,3%, след като датската пивоварна повиши своите целогодишни перспективи за печалбата.

Книжата на американско-швейцарската компания Alcon поскъпнаха с 13,5%, оглавявайки индекса Stoxx 600, след като дружеството отчете по-добри от очакваното финансови резултати и повиши насоките си.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Европейските индекси започват седмицата с леки повишения