IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси останаха почти на нивата си от сряда след вяла сесия

Книжата на AstraZeneca поевтиняха след съмнения за данните от клиничните изпитания на ваксината й срещу коронавирус

19:41 | 26.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Thorsten Wagner/Bloomberg</em></p>

Снимка: Thorsten Wagner/Bloomberg

Европейските борси завършиха сесията в четвъртък почти на нивото си от предходната сесия, тъй като инвеститорите направиха пауза, за да си поемат глътка въздух след глобалното рали през последните сесии, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи минимално с 0,03%. Лондонският бенчмарк FTSE 100 отбеляза спад от 0,44% до ниво от 6362,93 пункта. Германският DAX е надолу с 0,02% до ниво от 13 286,57 пункта, а френският CAC 40 отбеляза спад от 0,08% до ниво от 5566,79 пункта.

Американските пазари са затворени в четвъртък заради Деня на благодарността, така че изтъргуваните обеми бяха ниски.

На корпоративния фронт книжата на застрахователната компания Aviva поевтиняха с 0,2%, след като британската компания съобщи, че очаква да изплати общ дивидент за 2020 г. от 21 пенса (28 цента) и проучва варианти да се освободи от оставащия си бизнес в Азия и континентална Европа, за да се съсредоточи върху Великобритания, Ирландия и Канада.

Цената на акциите на производителя на безалкохолни напитки Britvic се повиши с 1,3%, въпреки че коронавирусната пандемия нанася удар на търсенето. Компанията съобщи, че коригираната й печалба преди лихви и данъци (EBIT) е намаляла до 165,8 млн. паунда (221,9 млн. долара) за 12-те месеца до 30 септември спрямо 214,1 млн. паунда година по-рано, предаде Ройтерс.

Книжата на AstraZeneca поевтиняха с 0,6% заради възникналите въпроси как компанията и Оксфордския университет са тествали коронавирусната си ваксина. Ръководителят на групата за действие за ваксините в Белия дом изрази съмнения към данните от клиничните изпитания и нивото на ефективност на лекарството.

В същото време цената на акциите на Remy Cointreau намаля с 1,8%, след като френският производител на напитки обяви спад с 23% на оперативната си печалба за първото полугодие. Тя прогнозира реално възстановяване през второто полугодие, стимулирано от скока на търсенето от САЩ и Китай.

В по-широк план  глобалните фондови пазари отстъпиха от ралито си по-рано тази седмица. Dow Jones Industrial Average отбеляза спад в сряда, поемайки си дъх, след като премина прага от 30 хил. пункта във вторник, а трейдърите бяха под влиянието на разочароващи данни за безработицата.

Американското министерство на труда съобщи, че 778 хил. души са подали заявления за помощи при безработица за първи път миналата седмица. Икономисти, участвали в допитването на Dow Jones, очакваха подадените за първи път заявления за помощи при безработица да са 733 хил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още