IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси отбелязаха лек ръст на фона на успокоението в търговията

Датската банка Jyske Bank се озова на върха на европейския индекс на сините чипове

19:46 | 20.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борси завършиха седмицата с лек ръст, след като мерките за стимулиране на икономиката, предприети от централните банки в света, успокоиха опасенията от забавяне на икономическия растеж, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията с ръст от около 0,3%, като повечето сектори и големи борси се озоваха на зелена територия. Френският CAC 40 прибави 0,56% към стойността си и завършва седмицата на ниво от 5690,78 пункта. Германският DAX също успя да изплува на зелена територия с минимално повишение от 0,08% до ниво от 12 468,01 пункта. Лондонският бенчмарк FTSE 100 обаче се оцвети в червено в края на търговията със спад от 0,16% до равнище от 7 344,92 пункта.

На корпоративния фронт третата по големина банка в Дания, Jyske Bank, се озова на върха на европейския бенчмарк, след като обяви, че ще понижи отрицателните лихви още повече за клиенти с депозити над 111 100 долара в банковите си сметки. Това се случва след понижаването на лихвите както от Европейската централна банка, така и от централната банка на Дания. Книжата на Jyske Bank поскъпнаха с 5%.

Френската компания за консултантски и IT услуги Alten също беше сред най-добре представилите се днес, след като обяви по-добър от очакванията оперативен марж за първите шест месеца на годината. Това накара Societe Generale да повиши препоръката за акциите й от „задръж“ на „купувай“. Книжата на листнатата на борсата в Париж компания поскъпнаха с 4% след новината.

В същото време компанията за финансови услуги Investec се озова на дъното на паневропейския индекс, след като отправи предупреждение за печалбата си. Тя съобщи, че печалбата й за първото полугодие ще бъде по-ниска спрямо същия период на миналата година заради повишаването на разходите за преструктуриране. Търговското напрежение в света и несигурността около Brexit също са натежали върху компанията. Книжата на Investec поевтиняха с над 8%.

Китай понижи ключова лихва за втори пореден месец в петък, следвайки примера на ЕЦБ и Федералния резерв в САЩ.

Смекчаването на паричната политика обикновено подкрепя акциите, но повечето понижения на лихвите вече бяха взети предвид, а безпокойството от възможно забавяне на световната икономика все още не е изчезнало.

Вниманието на пазарите е насочено към развитията в областта на световната търговия, след като преговарящи от името на САЩ и Китай възобновиха разговорите на четири очи за първи път от близо два месеца.

Вестник South China Morning Post съобщи в четвъртък, че съветникът на американския президент Доналд Тръмп Майкъл Филсбъри е предупредил, че САЩ са готови на ескалация на търговската война, ако скоро не бъде постигната сделка.

В същото време главният редактор на китайското издание Global Times Ху Сидзин написа в Twitter, че Китай „не е толкова нетърпелив да сключи сделка, колкото смята американската страна“.

Това се случва преди очакваните преговори на високо равнище между САЩ и Китай през идните седмици.

Във Великобритания инвеститорите наблюдават внимателно очакваното решение на Върховния съд. Присъдата трябва да бъде обявена идната седмица, като пазарните участници искат да разберат какви ще бъдат потенциалните последици за Brexit.

11-те съдии от Върховния съд трябва да решат дали правителството е действало според закона при суспендирането на парламента след оспорването от страна на депутати от опозицията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още