IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси отчетоха ръстове благодарение на автомобилния сектор

Настроението на инвеститорите започна да се подобрява след новините от търговския фронт

19:28 | 04.06.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските фондови борси се възстановиха към края на сесията във вторник на фона на подобряването на настроението на инвеститорите в световен мащаб и отчетения ръст от страна на автомобилния сектор от 3,2% в рамките на деня, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,65%, докато технологичният сектор беше един от малкото, който остана на червена територия със спад от 0,2%.

Германският показател DAX прибави 1,51% към стойността си. Бенчмаркът на сините чипове на борсата в Лондон FTSE 100 се придвижи във възходяща посока с 0,41%, а френският измерител CAC 40 - с 0,51%.

Настроението на инвеститорите започна да се подобрява във вторник, когато американският президент Доналд Тръмп по време на втория ден от държавното си посещение във Великобритания обеща на британския премиер Тереза Мей „много солидна търговска сделка“.

Пазарните наблюдатели ще обърнат особено внимание на това, което Тръмп и Тереза Мей биха могли да кажат през следващите дни, независимо дали става въпрос за търговия, Brexit или други въпроси, засягащи двете държави.

Междувременно във вторник китайското министерство на търговията съобщи, че „различията и споровете между две страни“ трябва да бъдат преодолени чрез разговори. От министерството обаче допълниха, че разговорите „трябва да са основани на взаимно уважение, равнопоставеност и взаимна полза“.

Освен това САЩ и Мексико започнаха търговски преговори, като Мексико предупреди Вашингтон, че всякакви налози ще навредят и на двете страни и биха предизвикали миграцията на стотици хиляди хора от Централна Америка на Север.

От данните излезли по-рано през деня стана ясно, че инфлацията в еврозоната се е забавила повече от очакваното през миналия месец, което създава допълнителни тревоги по отношение на слабия ценови натиск и засилва необходимостта от повече стимули от страна на Европейската централна банка.

Инфлацията в 19-те страни от еврозоната се забави до 1,2% през май спрямо отчетените 1,7% през април. За сравнение анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха инфлацията да достигне 1,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
уау, до сега енглизите не им бяха съюзници, така ли ? доналда е почти толкова умен колкото си ти :):) а ти си един от най големитеТъпанари които съм виждал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Sakamano
преди 4 години
Не са ми ясни само някои дребни детайли: Първо, какво ще спечели Британия от такъв непоследователен съзник, второ, как ще се разбират, при положение че за половината неща са на противоположни позиции, трето, какво ще остане от тази могъщата икономика, след като половината й бизнес мигрира в ЕС и четвърто (но не последно) по каква извpaтена логика не подкрепяш Европа в която живееш, а нейните зложелатели, които искат да я разпарчосат? Впрочем, може да не отговаряш, въпросите са риторични.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
Ясно е, че Доналдът ще използва Брекзитът - та хем да осакати ЕС, лишавайки го от една от най-могъщите икономика на света, хем да прикотка Британия за съюзник.Доналд е умен. Ного умен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още