Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Европейските борси отчетоха спадове заради помрачените надежди около COVID-19

Книжата на Direct Line и Aviva поевтиняха съответно със 7% и 6%, след като други британски застрахователни компании отложиха изплащането на дивиденти за 2019 г.

Европейските борси отчетоха спадове заради помрачените надежди около COVID-19

Снимка: Ройтерс

Повечето от основните европейски борсови индекси завършиха днешната сесия на червена територия, тъй като оптимизмът сред инвеститорите за бързо възстановяване от ефектите от разпространението на коронавируса избледня, съобщава CNBC. 

Още по темата

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 приключи със спад от 0,2%, като основните губещи бяха компаниите от енергийния сектор, чиито акции поевтиняха с 1,4 на сто.

Германският показател DAX отчете понижение от 0,23% до 10 332,89 пункта.

Френският измерител CAC напредна с 0,10 на сто до 444,275 пункта.

Британският индекс FTSE записа спад от 0,47% до 5677,73 пункта.

По-рано днес Френската централна банка представи проучване, според което икономиката на страната ще отчете най-голямото си свиване от Втората световна война насам през първото тримесечие на годината. Оценката на регулатора за спад от 6% е поредният ясен сигнал за икономическия натиск от шока сред европейските икономики от едновременния срив в търсенето и предлагането. Спадът на брутния вътрешен продукт (БВП) за тримесечието може да се сравнява само с 5,3-процентното свиване, регистрирано около масовите стачки през май 1968 г.

В същото време глобалните пазари продължават да се надяват в скоро време да бъде овладяван пандемията от коронавирус.

Във вторник президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Световната здравна организация (СЗО), че приема всеки аспект от пандемията погрешно и заплаши да спре да я финансира.

При индивидуалните акции книжата на британските застрахователни компании Direct Line и Aviva поевтиняха съответно със 7 на сто и 6%, след като редица други представители на бизнеса отложиха изплащането на дивиденти за 2019 г.

Британският търговец на дребно WH Smith успя да се изкачи на върха на Stoxx 600, като отчете поскъпване на акциите си с близо 8 на сто. Компанията заяви във вторник, че е успяла да набере 165,9 млн. паунда от своите акционери.

Цената на акциите на Tesco поевтиняха с 1%, след като компанията заяви, че очаква приходите и печалбата ѝ да бъдат засегнати в размер на 925 млн. паунда (1,1 млрд. долара) заради разпространението на коронавируса, предизвикало правителството на страната да въведе извънредни мерки.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Хърватия може би е на крачка от влизане в ERM-2