IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси поеха глътка въздух от спадовете в сряда

Книжата на Just Eat Takeaway поскъпнаха с над 15% след сделка с Amazon

20:04 | 06.07.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Европейските борси завършиха сесията с повишение в сряда на фона на опитите на пазарите да се отърсят от спадовете в предишната сесия, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отбеляза ръст от 1,7%, а технологичният сектор, медиите и търговията на дребно напреднаха с над 3% и проведоха ръстовете, а почти всички сектори и големи борси се озоваха на положителна територия.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 е нагоре с 1,17% до ниво от 7107,77 пункта. Германският DAX се повиши с 1,56% и завърши деня на равнище от 12 594,52 пункта. Френският CAC 40 напредна с 2,03% до ниво от 5912,38 пункта.

Книжата на Just Eat Takeaway поскъпнаха с над 15%, след като Amazon се договори за придобиването на дял от 2% в американското ѝ подразделение GrubHub с цел да осигури достъп на членовете на премиум програмата си.

В същото време цената на акциите на френската компания за комунални услуги EDF се повиши с над 14 на сто, след като френското правителство съобщи, че ще национализира 100% от компанията.

Ръстът на фондовите пазари в Европа в сряда се случва, след като паневропейският индекс Stoxx 600 отбеляза спад от 2,1% във вторник на фона на нарастващите опасения от рецесия в региона.

Индексът Sentix Economic за юли показа в понеделник, че доверието на инвеститорите в еврозоната с 19 страни членки е спаднало до най-ниското си ниво от май 2020 г., което сочи към „неизбежна“ рецесия.

Във вторник еврото достигна най-ниското си ниво от две десетилетия на фона на опасенията от рецесия заради повишаването на цените на газа и войната в Украйна, която не показва признаци на затихване.

Във Великобритания трейдърите следят политическите развития с премиера Борис Джонсън, който е изправен пред напускане на министри от правителството.

Британският финансов министър Риши Сунак и здравният министър Саджид Джавид подадоха оставки във вторник като протест срещу ръководството на Джонсън, а редица други държавни ръководители също се оттеглиха в сряда.

В макроикономически план продажбите на дребно в еврозоната нараснаха с 0,2% на месечна база през май и с 0,2% на годишна база, което е малко под прогнозите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
Колкото повече се запъва рошавият, толкова повече нараства вероятността англичаните просто да му метнат въжето. Много ще се кефя, да видя как се люля. Няма такъв наглец просто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още