IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси постигнаха ръст благодарение на производителите на чипове

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,73%

19:51 | 15.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борси завършиха петъчната сесия с ръст, след като британските депутати гласуваха снощи за отлагане на потенциално хаотично напускане на Европейския съюз с най-малко три месеца, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 финишира с повишение от 0,73%, а големите борси и повечето сектори се озоваха на положителна територия.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 добави 0,60% към стойността си и достигна равнище от 7228, 28 пункта. Френският CAC 40 напредна с 1,04% до ниво от 5405,32 пункта, а германският DAX постигна ръст от 0,85% до ниво от 11 685,69 пункта.

На корпоративния фронт книжата на Volkswagen поевтиняха с 0,3%, след като Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ заведе дело срещу автомобилния концерн и бившия му главен изпълнителен директор заради дизеловия скандал.

Цената на акциите на UBS намаля с около 1,1%, след като банката съобщи, че е заделила 450 млн. евро (516 млн. долара) за обжалването на решението на френски съд, който й наложи глоба от 4,5 млрд. евро заради предполагаемо пране на пари, съобщи Ройтерс.

Книжата на Swedbank, която също е обвинена в пране на пари, поевтиняха с половин процент в следобедната търговия, след като шведски медии съобщиха, че вътрешно разследване е открило „подозрителни“ трансакции на стойност 10 млрд. долара, свързани с клиенти на Danske Bank. Цената на акциите и на двете банки в крайна сметка завършиха сесията с ръст въпреки новината.

Компанията Dufry се озова на върха на европейския бенчмарк, след като книжата й поскъпнаха с 2,3% на фона обявения ръст на оборота с 3,7% през 2018 г. Компанията обяви също, че дивидентите, които ще раздаде на акционерите си, ще нараснат с 6,7% спрямо предходната година.

Цената на акциите на анго-германската туристическа компания Tui се повиши с 2,4%, след като Morgan Stanley повиши рейтинга на книжата й на overweight в четвъртък.

Технологичните компании, особено производителите на чипове, доминираха сред най-добре представилите се европейски акции. В световен план акциите на производителите на чипове се представят добре в последните седмици на фона на добрите отчети и надеждите за пробив в търговската война.

BMW обяви, че печалбата й е намаляла с близо 17% през 2018 г. Книжата на германския автомобилен производител поскъпнаха с 1%, след като той предупреди за трудна 2019 г. и съобщи, че ще предприеме мерки за ограничаване на разходите в очакване на забавяне на икономиката.

В макроикономически план инфлацията в еврозоната е нараснала с 1,5% на годишна основа през февруари, потвърди Европейската комисия.

Вниманието на пазарите е насочено към развитията в световната търговия, а нагласите се подобряват след съобщенията за постигнат напредък в преговорите между двете най-големи икономики в света САЩ и Китай.

Китайският вицепремиер Лю Хю е разговарял по телефона с американския финансов министър Стивън Манучин и с търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър, съобщи агенция Синхуа.

В четвъртък Манучин заяви, че среща на върха за сключване на обхватно търговско споразумение между американския президент Доналд Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин няма да се проведе в края на март, както се обсъждаше преди това.

В Европа британският премиер Тереза Мей се готви отново да опита да спечели одобрение за сделката й за Brexit, която беше отхвърлена два пъти от парламента.

Британските депутати гласуваха в четвъртък да поискат отлагане на излизането на Великобритания от ЕС. Това беше краят на драматични събития тази седмица, които засилиха объркването по отношение на процеса по Brexit.

Във вторник сделката на премиера Тереза Мей претърпя второ унизително поражение, след като беше отхвърлена с мнозинство от 149 гласа. В сряда британските депутати отхвърлиха и идеята за излизане от ЕС без споразумение.

Вижте и коментара на Сандра Килхоф пред Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още