IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси приключиха сесията във вторник на зелено

Stoxx 600 успя да се изкачи с 0,3%

20:16 | 22.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските акции завършиха търговията във вторник с повишения, докато инвеститорите оценяват перспективите за инфлацията и лихвените проценти, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията с близо 0,3% ръст, след като по-рано през деня имаше известни колебания. Повечето сектори и основни борси се озоваха на зелено. Ръстовете поведе секторът за основни суровини, който записа 1,3% повишение.

Европейски Европейски

Таблица: CNBC

Междувременно американските борси започнаха сесията си нагоре, след трудно начало на седмицата. Трейдърите очакват изказването на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл в Камарата на представителите във вторник относно отговора на централната банка към пандемията. Бележките на Пауъл, които бяха публикувани преди изслушването, вероятно ще подкрепят идеята, че Фед е готов да започне да обсъжда премахването на част от безпрецедентните си стимули, приети по време на пандемията.

В понеделник президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард даде тласък на пазарите, като даде оптимистична прогноза за икономиката на еврозоната и допълни, че блокът „очевидно е в различна ситуация“ в сравнение със САЩ по отношение на инфлацията.

Във вторник Великобритания започва преговори за присъдиняване към транстихоокеанското търговско споразумение, смятано за ключово за нейното бъдеще след Brexit.

На корпоративния фронт френската медийна група Vivendi получи подкрепа от акционерите си за предложеното от нея отделяне на Universal Music Group. По време на срещн на акционерите повечето инвеститори подкрепиха предложението, благодарение на което най-голямата музикална звукозаписна компания в света ще завърши листването си на Euronext Amsterdam в края на септември.

Цената на акциите на Travis Perkins нарасна с 6,7%, след като компанията прогнозира силна печалба, благодарение на голямото търсене на строителни материали.

Британските имотни групи Land Securities и British Land се изкачиха съответно с 3,2% и 4,7%, благодарение на по-високата оценка на JPMorgan.

На дъното на европейския индекс на сините чипове се озоваха компаниите за онлайн аптеки Zur Rose Group и Shop Apotheke Europe. Стойността на книжата им се сви съответно с 5,2% и 6,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още