IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси приключиха със спадове на старта на сезона на отчетите в САЩ

Инвеститорите продължават да наблюдават развитието около преговорите за втори пакет от стимули в САЩ

19:52 | 13.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси завършиха днешната сесия на червена територия, докато инвеститорите са насочили своя фокус върху началото на американските финансови отчети, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,55% до 370,96 пункта.

Германският показател DAX записа спад от 119,42 пункта, или 0,91%, смъквайки се до ниво от 13 018,99 пункта.

Френският индекс CAC регистрира понижение от 0,64 на сто до 4947,61 пункта.

Британският измерител FTSE се понижи с 0,53% до 5969,71 пункта.

По-рано днес бяха публикувани и данните за инфлацията в Германия. Темпът на инфлация в най-голямата икономика в Европа, измерен като годишна промяна в индекса на потребителските цени, възлиза на -0,2% през септември 2020 г. За втори път тази година инфлацията пада под нула, след като през юли беше -0,1%.

Цените на стоките (общо) са паднали с 1,7% спрямо септември 2019 г. Това се дължи главно на спада в цените на енергийните продукти (-7,1%), който продължава да се задълбочава спрямо август (-6,3%).

Цените на услугите са нараснали с 1% през септември 2020 г. в сравнение със същия месец на предходната година.

От своя страна Великобритания отчита рекордно нарастване на броя на съкратените работни места в периода юни-август. По този показател страната отчита 25-годишен връх.

Броят на съкратените работни места нараства със 114 хил. през разглежданите три месеца, отчитайки най-високата стойност от 1995 г. насам, съобщава във вторник националното статистическо бюро на страната.

Инвеститорите продължават да наблюдават развитието около преговорите за втори пакет от стимули в САЩ, който да подпомогне американската икономика. 

В пазарния фокус попадат и първите тримесечни отчети на някои американски компании. JPMorgan Chase обяви по-добри от очакванията резултати през третото тримесечие. Johnson & Johnson, която също влиза в състава на Dow, обяви печалба, надминаваща очакванията на анализаторите, и повиши прогнозата за печалбата си за цялата година. Въпреки това книжата на J&J поевтиняват с 2%, след като компанията замрази изпитанията на ваксина срещу коронавируса заради съобщение за „неблагоприятно събитие“.

Цената на акциите на гиганта в управлението на активи BlackRock се повишава с 2,8%, след като компанията публикува отчета си, който надминава очакванията на анализаторите. BlackRock съобщи също, че активите под нейно управление са нараснали до 7,81 трлн. долара спрямо 7,32 трлн. долара през предходното тримесечие. Цената на акциите на Citigroup също се покачва, след като тя надмина очакванията за приходите и печалбата си.

При индивидуалните акции книжата на германската биотехнологична компания Morphosys поевтиняха с над 5 на сто, след като дружеството пусна конвертируеми облигации. Цената на книжата на Rolls-Royce се понижи с над 6%.

На върха на Stoxx 600 се изкачи германската фармацевтична компания Evotec, чиито акции поскъпнаха с 4,8 на сто. Стойността на книжата на британската SSE нарасна с 1,6%, след като дружеството обяви продажба на 50-процентен дял в две свои предприятия в Западен Йоркшър на стойност около 995 млн. паунда (1,3 млрд. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още