IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси приключиха търговията под лек натиск

Медийните книжа бяха сред най-успешно представилите се заради новини за потенциални сливания

19:26 | 17.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските фондови борси приключиха търговските сесии в петък с леки понижения, предаде CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,3%. За седмицата индексът отбеляза по-рязък спад от 1,27%. По-голямата част от секторите се озоваха на червена територия.

Големите европейски борси записаха леки понижения, като британският FTSE 100 изгуби 0,08%, а френският CAC 40 и германският DAX паднаха със съответно 0,32% и 0,41%.

Акциите на компаниите от сектора на търговията на дребно бяха сред най-слабо представящите се в петък, като секторът се сви с 0,64% след няколко промени на рейтинги на компании. По-конкретно книжата на H&M поевтиняха с 2,76%, след като рейтингът на акциите на веригата за търговия с облекло беше понижен от SEB. Тези на Inditex също загубиха 1,64% от цената си заради понижение на рейтинга от страна на Berenberg. Анализаторите изразяват опасения от растящата конкуренция от онлайн търговците.

Секторът на комуналните компании се понижи с 1,32%, като акциите на United Utilities Group поевтиняха с 4%, след като HSBC понижи ценовия им таргет.

От друга страна медийните книжа бяха сред най-успешно представилите се заради новини за потенциални сливания. Акциите на Sky поскъпнаха с 4,1%, подкрепени от новината, че Comcast, компанията майка на CNBC, и Verizon обявиха интерес към покупката на определени активи на 21st Century Fox.

Цената на книжата на Vivendi пък скочи с 4,4 на сто след данните за силно представяне на музикалното подразделение на групата UMG и на подразделението Canal Plus през третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още