IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси продължиха поредицата от положителни сесии и в сряда

Компаниите за храни и напитки се представиха най-добре на Стария континент

19:30 | 20.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси завършиха сесията в сряда с лек ръст на фона на смесени нагласи в света след нова порция корпоративни отчети, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 е нагоре с 0,35%, като повечето сектори и големи борси се озоваха на зелена територия. Книжата на компаниите за храни и напитки прибавиха 1,9% към стойността си и поведоха ръстовете, а секторите на туризма и развлеченията отбелязаха спад от над 1%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 отбеляза минимален ръст от 0,08% и завърши деня на ниво от 7223,1 пункта. Германският DAX е нагоре с 0,05% до ниво от 15 522,92 пункта. Френският CAC 40 прибави 0,54% към стойността си до равнище от 6705,61 пункта.

Това се случва след поредица от силни сесии през последните дни, когато инвеститорите бяха под влиянието на новите отчети в САЩ.

В макроикономически план в Европа британската инфлация се е забавила неочаквано през септември с ускорение от 3,1% на годишна база след 3,2% през август, показаха данни на британската Национална статистическа служба в сряда.

Дийн Търнър, икономист в UBS Global Wealth Management, отбелязва, че макар ръстът на цените на потребителските стоки леко да се е забавил, той остава доста над целта от 2% на Английската централна банка (АЦБ) и данните едва ли ще спрат централната банка да пристъпи към повишаване на лихвите.

„Смятаме, че силите, които тласкат цените нагоре, ще се ускорят през идните месеци, което показва, че инфлацията ще се движи нагоре до края на годината“, казва Търнър. „Добрата новина за домакинствата и фирмите е, че ценовият натиск трябва да се успокои догодина, а ръстът да остане относително силен, което означава, че страховете от стагфлация са преувеличени“, допълва той.

Производствените цени в Германия са нараснали с 2,3% на месечна база през септември и с 14,2% на годишна основа, показаха данни на Федералната статистическа служба. Те надхвърлиха очакванията на икономисти за ръст от 1% на месечна база и с 1,7% на годишна.

Европейските инвеститори реагират на натоварен ден за отчетите, като Carrefour, Atos, Metro, Sartorius, AkzoNobel, Roche, Nestle, Antofagasta и Metro Bank обявиха резултатите си в сряда.

На върха на Stoxx 600 книжата на шведския производител на енергийни продукти Husqvarna поскъпнаха с над 8%, след като тя надмина очакванията за печалбата през третото тримесечие.

Цената на акциите на Nestle се повиши с 2,6%, след като швейцарският гигант в хранителните стоки повиши прогнозата за растежа си за цялата година след силния ръст на приходите от продажби през третото тримесечие.

На дъното на европейския индекс на сините чипове книжата на англо-германския туроператор Tui поевтиняха с над 6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още