IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eвропейските борси са на червено заради опасенията за възстановяването

Загрижеността за новите мерки за блокиране компенсира положителните настроения, генерирани от плана за стимулиране на бъдещия президент на САЩ Джо Байдън

19:26 | 15.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейските пазари затвориха на отрицателна територия в петък, тъй като загрижеността за новите мерки за блокиране, политическата несигурност и повторното възникване на случаи на Covid-19 в Китай компенсираха положителните настроения, генерирани от плана за стимулиране на бъдещия президент на САЩ Джо Байдън в обем от 1,9 трилиона долара.

Байдън, който встъпва в длъжност на 20 януари, обяви в четвъртък подробности за американския спасителен план, който включва увеличени федерални плащания за безработица, удължени до септември, и директни плащания на много затруднени американци в обем от 1400 долара.

Паневропейският Stoxx 600 приключи сесията със спад от 1% и регистрира седмична загуба от 0,8%. Добивните компании се сринаха с 3,1% в петък, за да поведат губещите сектори, докато всички сектори се търгуваха на отрицателна територия с изключение на здравеопазването, което отчете ръст от 0,7%.

В края на колебливата седмица на фондовия пазар на германските акции инвеститорите решиха да прибират печалбите. Борсовите участници заговориха в петък за консолидация след силния старт на годината, което се отрази и на водещата борса в Ню Йорк. Твърди се, че след рекордното рали на Dax до над 14 100 пункта инвеститорите са се отказали от новите рискове поради продължаващата пандемия на коронавируса и дискусията за затягане на ограниченията в близко бъдеще.

След днешния старт на търговията в Ню Йорк Dax падна под подкрепата от 13 800 пункта следобед и след това бързо загуби над 100 пункта. Индексът се стабилизира едва под границата от 13 700 пункта. В крайна сметка водещият за Германия индекс спадна с 1,44 процента до 13 787,73 пункта. На седмична база това му докара минус от 1,9 процента. Докато рекордът за Dax беше преди седмица, MDax беше поставил своя рекорд предишния ден. Вълната за спад на средния германски индекс беше още по-голяма, с понижение от 1,70 процента до 31 035,92 пункта.

В Париж водещият бенчмарк Сac 40 спадна в петък с 1,22 на сто до 5611,69 пункта. В Лондон FTSE 100 загуби 0,97 на сто до 6735,71 пункта.

В Европа Италия отново беше потопена в политически сътресения, тъй като в сряда бившият премиер Матео Ренци реши да оттегли подкрепата си към настоящото коалиционно правителство. Настоящият премиер Джузепе Конте се противопостави на призивите за оставка, въпреки че бе лишен от парламентарното мнозинство на коалицията.

Междувременно цялото нидерландско правителство колективно подаде оставка в петък след скандал, свързан с лошо управление на средствата за грижи за деца, което вкара хиляди семейства във финансови затруднения.

В Германия двудневният специален конгрес на управляващата партия Християндемократически съюз започна в петък, а потенциалният наследник на канцлера Ангела Меркел трябва да бъде избран в събота.

Що се отнася до макроикономическите данни, и тук имаше новини. Икономиката на Обединеното кралство се сви с 2,6% през ноември, след като страната въведе нови мерки за блокиране, показват официалните оценки, публикувани в петък. Така страната се справи по-добре от очакваното от анализаторите свиване с 5,7%, но отбелязва първо свиване от началото на коронавирусната криза миналата пролет.

Френската агенция за официална статистика съобщи в петък, че през декември инфлацията (индекс на потребителските цени) е достигнала 0,0% на годишна база и 0,2% на месечна база.

По-отношение на отделните компоненти най-зле в Stoxx 600 се представи Siemens Energy с понижение от 6,3%, след като General Electric заведе дело в САЩ, в което твърди, че едно от дъщерните дружества на Siemens Energy е използвало откраднати търговски тайни, за да подправи своя оферта.

Акциите на Carrefour се обезцениха с 2,9%, след като в четвъртък френското правителство изрази възражение срещу поглъщането на най-големия европейски търговец на дребно от канадския Alimentation Couche-Tard. Още вчера френският министър на труда изрази противопоставянето си на предложеното придобиване на гиганта в търговията на дребно от канадската компания Alimentation Couche-Tard.

На върха на европейския индекс на сините чипове се озова британската IT компания AVEVA Group с повишение от почти 7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още