IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси се оцветиха в червено преди вота в британския парламент

Очакаванията на Renault за понижаване на приходите и печалбата през 2019 г. повлече надолу автомобилният сектор в Европа

19:38 | 18.10.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борси завършиха с понижение сесията в петък, тъй като инвеститорите са в очакване на сигнали за това дали договорената сделка за Brexit между Великобритания и ЕС ще бъде одобрена от британските депутати, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отбеляза спад от 1,15%, като автомобилният сектор отписа 1,45% от стойността си заради предупреждението за печалбата на Renault, а секторът на суровините прибави 0,33%.

Френският CAC 40 се понижи с 0,65% и достигна ниво от 5636,25 пункта. Германският DAX изтри 0,17% от стойността си до равнище от 12 633, 60 пункта. Лондонският бенчмарк FTSE 100 отбеляза спад от 0,44% и приключва седмицата на ниво от 7150,57 пункта.

Британският премиер Борис Джонсън договори нова сделка за Brexit, която беше подкрепена единодушно от лидерите на Европейския съюз в четвъртък, но сега трябва да получи одобрение от британските депутати, които ще гласуват в събота, за да успее да изведе Великобритания от блока на 31 октомври.

Северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП), която е коалиционен партньор на Консервативната партия на Джонсън, заяви, че ще гласува против сделката. Премиерът ще се нуждае от подкрепата на твърдолинейните привърженици на Brexit в собствената си партия наред с 21 депутати с умерени позиции, които изключи от партията миналия месец, след като те гласуваха за предотвратяване на излизане от ЕС без сделка.

Някои анализатори прогнозират поражение, ако Джонсън не успее да си осигури 37 гласа от депутати извън собствената си партия.

Комисията по финансови въпроси в британския парламент изпрати  писмо до финансовия министър Саджид Джавид, в което го призовава да публикува нови прогнози за разходите по напускането въз основа на предложената сделка, съобщи Ройтерс.

Вниманието на пазарите беше насочено и към икономическите данни от Китай, които показаха, че ръстът на втората по големина икономика в света е намалял до най-ниското си ниво от 1992 г. насам.

Сезонът на отчетите също остава в центъра на вниманието на трейдърите в Европа, като френският автомобилен концерн Renault понижи в четвъртък прогнозите за приходите и печалбата си през 2019 г., като се позова на забавянето в Турция и Аржентина. Книжата на компанията поевтиняха с 11.68% в петък, повличайки целия автомобилен сектор на червена територия.

На върха на Stoxx 600 цената на акциите на шведската компания за медицински технологии Getinge се повиши с 16%, след като печалбата й през третото тримесечие надмина очакванията, показвайки траен растеж и подобряване на маржовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
11% е ного голям спад - значи френският таралясник е бил днес на сгода за гувичене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още