IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси се съвзеха след срива в понеделник

Китайският коронавирус остава във фокуса на вниманието на инвеститорите

20:00 | 28.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Европейските борси завършиха сесията във вторник с ръст, а инвеститорите наблюдаваха развитието около китайския коронавирус след срива на световните пазари в понеделник, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,8% в края на търговията, а повечето сектори и всички големи борси се озоваха на зелена територия.Телекомуникационният сектор отбеляза скок от около 1,6% и поведе ръстовете, а технологичните акции се оцветиха в червено.

Френският CAC 40 напредна с 1,07% до ниво от 5925, 82 пункта. Германският DAX се повиши с 0,9% и приключи сесията на равнище от 13 323,69 пункта. Лондонският бенчмарк FTSE 100 отбеляза ръст от 0,93% до ниво от 7480,69 пункта.

Вчера Stoxx 600 се свлече с 2,3% и изтри пазарна стойност от около 180 млрд. евро, но нагласите остават зависими от новините от Китай.

Към тази сутрин китайските здравни власти са потвърдили, че 106 души са починали от коронавируса, а 4515 са били заразени. Редица страни в света също потвърдиха случаи на заболели.

Обратно в Европа Brexit отново е във фокуса на вниманието, тъй като Великобритания трябва да напусне Европейския съюз в петък, слагайки начало на преходен период, по време на който двете страни ще работят за постигането на амбициозната цел да договорят ново споразумение за свободна търговия тази година.

Главният преговарящ от името на ЕС Мишел Барние предупреди Великобритания в понеделник, че блокът „никога“ няма да направи компромис за единния пазар, обвинявайки Великобритания, че подценява цената на напускането.

Междувременно Великобритания предостави на китайския телекомуникационен гигант Huawei ограничен достъп до 5G мрежата си въпреки натиска на САЩ да отреже изцяло компанията заради притеснения за националната сигурност.

На корпоративния фронт бордът на директорите на Renault трябва да проведе заседание днес, за да одобри назначаването на бившия ръководител на Seat Лука де Мео за следващия си главен изпълнителен директор, съобщава вестник Le Figaro.

Сезонът на корпоративните отчети е във фокуса на вниманието на инвеститорите. Днес най-скъпата технологична компания в Европа SAP повиши прогнозите си за приходите и печалбата си и обяви увеличаване на нетната печалба през четвъртото тримесечие. Реакцията на пазара обаче беше вяла, като книжата на SAP поевтиняха с 2%.

Цената на акциите на разработчика на антивирусни програми Avast загуби 9% от стойността си до края на сесията, изпращайки компанията на дъното на европейския бенчмарк след съобщения, че тя е продавала данни на потребители.

На върха на европейския бенчмарк книжата на Swedbank поскъпнаха с 8% след по-добрите от очакванията резултати за четвъртото тримесечие, а френският доставчик на корпоративни услуги Edenred прибави 3,5% към стойността си, след като компанията за брокерски услуги ODDO повиши рейтинга на книжата й на „купувай“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още