IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси стартират новата седмица със спадове

Акциите на Lufthansa поскъпнаха с 1 на сто след фалита на британския туроператор Thomas Cook

19:21 | 23.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По-слабите икономически данни и застоят в преговорите за намиране на решение за търговския спор между САЩ и Китай се отразиха негативно на европейските инвеститори в началото на седмицата.

Водещият индекс на еврозоната EuroStoxx 50 загуби в понеделник 0,96 на сто от стойността си до 3536,97 пункта. В петък бенчмаркът скочи до най-високото си равнище от май 2018 г. 

Общоевропейският Stoxx 600 спадна с около 0,8%, като повечето големи борси са на отрицателна територия.

Европейският автомобилен сектор, минният сектор и банковият индекс се търгуват с големи понижения. Френският Peugeot Citroen, германската Commerzbank и холандската ArcelorMittal са сред най-зле представящите се от съответните сектори.

Германският индекс на сините чипове Dax загуби 1,01 на сто до 12 342,33 пункта, като в течение на сесията спадна дори под 12 300 пункта. MDax се сви с 1,18 на сто до 25 992,39 пункта.  Френският водещ индекс Cac 40 се понижи с 1,05% до  5630,76 пункта, за FTSE 100 в Лондон понижението е с по-скромните 0,26 на сто до 7326,08 пункта. Тук подкрепа оказваше продължаващата слабост на лирата, която може да улесни износа за страни извън Обединеното кралство.

Корпоративните настроения в еврозоната изненадващо се влошиха през септември, достигайки най-ниското си ниво от повече от шест години. Показателите паднаха както в силно потиснатата индустрия, така и в по-стабилния сектор на услугите

В Германия едва няколко компонента успяха да отчетат плюсове, сред тях и  Lufthansa, чиито акции поскъпнаха с 1 на сто. Авиокомпанията се счита за един от печелившите след фалита на британския туроператор Thomas Cook. Под натиск бяха акциите на Deutsche Bank, които се обезцениха с 3,5 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още