IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси записаха понижения

Паневропейският индекс Stoxx 600 спадна с около 0,2%

14:22 | 24.12.15 г.
Европейските борси записаха понижения

Европейските акции се отбелязаха спадове в четвъртък след силното представяне на Wall Street вчера и покачването на цените на петрола в деня преди Коледа, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 спадна с около 0,2%. Германският DAX и няколко други пазара останаха затворени днес, докато част от борсите отвориха за съкратена сесия.

Фючърсите на американския суров петрол WTI и на петрола сорт Брент записаха повишения след излизането на доклад на Администрацията за енергийна информация, който показа, че резевите в САЩ са спаднали неочаквано.

В резултат от скока на цените на петрола акциите на европейските енергийни компании поскъпнаха. Книжата на Statoil се търгуваха с над 5% нагоре, след като вчера съдия постанови, че норвежката компания не е нарушила договора си с листнатата в Ню Йорк компания Diamond Offshore Drilling. Норвежката Seadrill също отбеляза ръст от 4,8%.

Междувременно BNP Paribas обяви късно в сряда, че обмисля “стратегически алтернативи” за своето подразделение в САЩ, First Hawaiian Bank, които биха ѝ помогнали да отговори на капиталовите изисквания до средата на 2017 г. Днес акциите на банката се търгуваха с 0,6% по-ниско заради предупреждението, което компанията направи за трезултатите си за четвъртото тримесечие.

Цената на книжата на Airbus пък нарасна с 1,2% след новината, че компанията е получила поръчка за изграждането на два мобилни комуникационни сателита за Inmarsat.

Фармацевтичната фирма Sanofi пък се търгува с 1,3% надолу в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още