IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси записаха предимно ръстове

Секторът на компаниите за комунални услуги се представи най-успешно

19:48 | 09.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските борсови индекси записаха предимно повишения в понеделник, като инвеститорите се повлияха предимно от отделни корпоративни новини, предаде CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 отстъпи от върховете, достигнати по-рано през сесията, като затвори с покачване от 0,19 на сто. Повечето сектори отбелязаха повишения.

Британският индекс FTSE 100 се понижи с 0,2%, докато френският CAC 40 се покачи с 0,11%.

Германският DAX нарасна с 0,16%, след като достигна нов интрадневен рекорд по време на търговската сесия. Ръстът бе стимулиран от данните за по-силно увеличение на германското промишлено производство през август от очакванията.

Секторът на комуналните услуги бе най-успешно представилият се в Европа, повишавайки се с 1,39%. Това се случи, след като норвежката петролна компания Statoil обяви, че е открила находище, съдържащо до 130 млн. барела, в Северно море. Акциите на британската комунална компания E.On поскъпнаха с около 3%.

Книжата на технологичните компании поскъпнаха с 0,89% при затварянето на сесията, като тези на Ericsson повишиха цената си с 2,74%. Ръстът дойде след новината, че шведската компанията ще избере Рони Летен, бивш изпълнителен директор на Atlas Copco, за свой нов председател.

Секторът на суровините обаче се сви с 0,55%. Акциите на компании като Anglo American, Rio Tinto и Antofagasta, които са листнати в Лондон, поевтиняха с по над 1,5%, което натежа на FTSE 100.

Разглеждайки индивидуалните компании, правят впечатление акциите на Man Group, чиято цена скочи с 3,27%, след като Exane BNP Paribas повиши оценката си за тях. Телекомуникационната компания TDC също записа поскъпване на акциите с 2,48%, след като Barclays вдигна ценовия си таргет за тях.

В другата крайност са акциите на германската K+S, които поевтиняха с 8,2%, след като компанията актуализира стратегията си. Книжата на Airbus загубиха 2,25% от цената след коментари на главния изпълнителен директор, че в бъдеще може да има турбуленции за компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още