IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси започват 2021 г. с оптимизъм

Въпреки притесненията за Covid-19, индексите се озоваха на зелена територия

19:20 | 04.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси завършиха първата си сесия за 2021 г. с повишения, въпреки продължаващите притеснения за нарастващия брой на случаите на Covid-19 в света, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи деня с 0,7% нагоре. Секторът на компаниите за основни суровини добави 3,9% и поведе ръстовете днес, след като повечето сектори и основни борси се озоваха на зелено.

В Съединените щати борсовата сесия започва с понижения заради скока на броя заразени в глобален мащаб.

Данни, събрани от Университета „Джонс Хопкинс“, разкриват, че в САЩ са регистрирани над 20 млн. нови случая на Covid-19. Има и няколко заразени с новия щам в страната. В глобален мащаб бяха обявени над 85 млн. заразени с коронавируса. 

Очаква се британският премиер Борис Джонсън да въведе по-строги нови ограничения, които да помогнат за овладяване разпространението на вируса. В неделя Джонсън заяви, че е възможно налагането на повече рестрикции, защото броят на случаите на Covid-19 продължава да расте. Очаква се премиерът да направи телевизионно изявление в 20 ч. местно време в Лондон.

От днес Великобритания започна да използва ваксината, разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет, с което прави поредна крачка в глобалната битка с пандемията.

На корпоративния фронт Entain записа 25% ръст на стойността на акциите, след като компанията за залози и игри потвърди, че е получил оферта за придобиване от MGM Resorts International.

Цената на акциите на Fresnillo пък се повиши с 10%, повеждайки по-широкото рали на сектора за основни суровини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още