IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси започват седмицата на зелено

Денят беше спокоен на световните пазари

19:40 | 04.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските акции приключиха търговията в понеделник с повишения, завършвайки един по-спокоен ден за световните пазари, предвид отбелязването на Деня на независимостта в Съединените щати, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 нарасна с 0,6%. Секторът на петролните и газовите компании записа 4,1% повишение, повеждайки ръстовете. Повечето сектори и големи борси се озоваха на зелено. Технологичните акции обаче не последваха примера и се потопиха с 1%.

Таблица: CNBC

На корпоративния фронт петролните и газовите фирми Harbour Energy, Shell и BP завършиха деня с близо 5% повишение на стойността на акциите, повеждайки европейския индекс на сините чипове, на фона на по-широкото рали на енергийните акции.

В другата крайност се оказа Uniper, чиито книжа се потопиха с повече от 27% до дъното на Stoxx 600. Това се случи след появата на информация, че германското правителство обмисля държавен спасителен план за компанията за комунални услуги, за да овладее ефекта от намаляване на руските доставки на газ към Европа.

Световните пазари започват търговията във втората част от годината, след като първото полугодие – доминирано от притесненията за инфлацията, войната в Украйна и потенциалната глобална рецесия – завърши миналата седмица.

Тази седмица на преден план отново ще излязат действията на централните банки. Във вторник Английската централна банка ще публикува новия си двугодишен долад за финансовата стабилност, преди Федералният резерв на САЩ да публикува протокола от последната среща на Федералния комитет за отворения пазар в сряда. В четвъртък пък се очаква Европейската централна банка да обяви информация за последната си дискусия за паричната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
Германия потъна - за пръв пък с отрицателен търговски дефицит от 30 години. Това е по-важната новина, мисля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още