IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси затвориха на зелено въпреки страховете за коронавируса

Повечето индекси приключиха с повишение, след като централната банка на Китай намали лихвените проценти в опит да подпомогне икономиката

19:32 | 17.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейските акции приключиха търговията на зелена територия, докато разпространението на коронавируса все още е във фокуса на инвеститорите, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши борсовия ден с 0,3% повишение, а повечето сектори и основни борси успяха да изтрият загубите от петъчната търговия и днес са на зелена територия.

борса борса

Вероятно причината е, че в  опит да облекчат влиянието на коронавируса върху бизнеса, китайските власти планират целенасочени съкращения на данъци, съчетани с увеличаване на държавните разходи, написа в неделя министърът на финансите Лю Кун в списанието на Комунистическата партия Qiushi.

Икономистите очакват Народната банка на Китай да засили мерките си за ликвидност, за да облекчи условията на финансиране на паричните пазари в Китай. „Въпреки че многото течности са добра препоръка за справянето с грип, самото вливане на ликвидност на паричния пазар няма да се справи с неволите на Китай от коронавируса“, ​​коментира Вишну Варатан, стратег в Mizuho Bank.

Автомобилните акции се покачиха с 1,2%, докато технологичните компании прибавиха едва 0,3%, с което обаче успяха да пресекат спадовете от предишната седмица.

В континентален Китай индексът Shanghai composite нарасна с 2,28% до 2983,62 пункта. Показателят Shenzhen composite се повиши с 3,18% до ниво от 1835,96 пункта, а бенчмаркът Shenzhen component добави 2,98% до 11 241,50 пункта.

Хонконгският индекс Hang Seng прибави 0,52% и затвори при 27 959,6 пункта.

Заради Деня на президента днес американските пазари бяха затворени.

Френският производител на авточасти Faurecia успя да запише 6% повишение на цените на акциите си, след като по-рано през деня от компанията обявиха, че 2020 г. ще бъде трудна.

Италианската Interpump Group записа повишение от 7,6%.

В същото време книжата на Tullow Oil се сринаха с близо 3%. Спад отчетоха и STMicro, ASMI, AMS и Dialog Semiconductor. Акциите на тези компании се загубиха близо 2,55 от цената, след като Reuters съобщи в понеделник следобед, позовавайки се на свои източници, че предложените ограничения за производствено оборудване могат да засегнат индустрията на полупроводници извън Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още