IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси затвориха с доза оптимизъм заради облекчаването на блокадите

След Испания и Италия Германия обмисля смекчаване на мерките, но Великобритания удължава извънредното положение

19:43 | 16.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: gettyimages</p>

Снимка: gettyimages

Европейските борси затвориха предимно с повишения в четвъртък, тъй като някои държави започнаха да планират постепенно вдигане на блокадите, информира CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията с повишение от 0,58% до 324,92 пункта. Лондонският бенчмарк FTSE 100 добави 0,55% и достигна ниво от 5628,43 пункта. Френският CAC 40 намаля с0,08% до ниво от 4350,16 пункта. Германският DAX отбеляза ръст от 0,21% до 10 301,54 пункта.

Някои европейски държави предпазливо започнаха да облекчават ограничителните мерки за обществения живот и бизнеса през тази седмица. В Испания служителите в строителството и сектора на промишлеността започнаха да се връщат на работа, докато в някои региони в Италия отново бяха отворени книжарниците и магазините за детски дрехи.  

Властите в Германия представиха план за това как ще отворят отново икономиката на страната си. По-малките магазини ще могат да започнат дейността си на 20-и април, а училищата ще отворят отново врати на 4-и май. Събиранията на големи групи от хора на едно място обаче остават забранени до 31 август.

От друга страна във Великобритания срокът на блокадата и другите мерки срещу разпространението на коронавируса се удължава поне с още три седмици, заяви в четвъртък министърът на външните работи Доминик Рааб.

Данните, публикувани в четвъртък, показват, че индустриалното производство в еврозоната е намаляло с 0,1% на месечна и 1,9% на годишна база през февруари.

Акциите немската компания Hellofresh поскъпнаха с над 11%, докато тези CHR Hansen отчетоха ръст в цените си с над 10%.

Книжата на инвестиционния мениджър M&G се търгуваха с около 10% по-ниско, а акциите на  британския аутсорсинг гигант Capita поевтиняха с почти 11%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още