IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси затвориха с понижения заради предпазливостта на инвеститорите

Brexit и бюджетните проблеми на Италия вгорчават настроението на пазарите

19:45 | 22.11.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговията на европейските борси в четвъртък премина на червена територия, тъй като инвеститорите останаха предпазливи в контекста на Brexit и проблемите на Италия около бюджета й за следващата година, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,65%, като всички водещи показатели в Европа регистрираха загуби.

Бенчмаркът на сините чипове на борсата в Лондон FTSE 100 изтри 1,28% от стойността си. Германският измерител DAX отписа 0,94% от стойността си, докато френският индекс CAC 40 се придвижи в посока надолу с 0,75%.

Секторът „Пътуване и свободно време“ беше единственият печеливш в рамките на сесията, отчитайки ръст от 0,32%. Суровинният сектор пък беше най-слабо представилият се със спад от 1,55%.

Три дни след ареста на автомобилния мениджър Карлос Гон в Япония Бордът на директорите на японския производител Nissan гласува за отстраняването му. Случилото се създава сериозна несигурност за бъдещето на 19-годишното обединение между японската компания и Renault.

По-рано пред деня стана ясно, че Великобритания и Европейският съюз се договориха за принципната рамка на текста, уреждащ двустранните им отношения след Brexit. Сега предстои споразумението да бъде одобрено и от лидерите на европейските държави на предстоящата среща на върха тази неделя.

Преходният период след Brexit ще може да бъде удължен за срок до „една или две години“, се казва в споразумението. В него се допълва, че и двете страни са решени да намерят по-добра и трайна алтернатива на т.нар. ирландски предпазен механизъм, който предотвратява установяването на фактическа граница в Северна Ирландия.

Междувременно бюджетът на Италия продължава да причинява главоболия на Европа. С нежеланието на Италия да се откаже от големите си разходни планове за 2019 г. Европейската комисия обяви в сряда, че започва дисциплинарни мерки срещу страната. Акциите на италианските банки поевтиняха, след като заместник министър-председателят Матео Салвини заяви, че правителството няма да промени бюджета си за следващата година.

Цените на петрола се понижиха в четвъртък след като запасите от суров петрол в САЩ се повишиха до най-високото си ниво от декември 2017 г. насам, което увеличи опасенията за евентуално свръхпредлагане.

Пазарите в САЩ са затворени заради Деня на благодарността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 37 rate down comment 1
studioaa
преди 5 години
Спадът в момента е овлядян е само, че в мечтите ти. Спадът даже не е започнал, това, което виждаме е само загрявката за голямото шоу или голямата трагедия, която се засенчи тази от 1929г. Великата депресия скоро ще трябва да я преименуват на нещо друго, защото това в което се намираме в момента е по-велико от нея. Период от 16 години без никакъв съществен ръст на акции и активи между 1929 и 1945 ще ни струва направо много кратък и нищожен в сравнение с предстоящата депресия. Няма такова нещо като безцелно криволичене, ние виждаме класически мечи пазар с кратки и силни ралита, последвани от силни сривове. Дъното е много далеч и няма да бъде достигнато скоро, а висенето там също няма да е кратко. Всички акции и активи трябва да се сринат като стойност и да преминат към оценка силно подценени, т.е. много под реалната си стойност, много хора ще трябва да фалират и вложенията им да изчезнат, много вода ще изтече докато видим някакво реално възстановяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още