IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси завършиха деня с леки повишения

Инвеститорите продължават да следят сезона на отчетите

19:29 | 28.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси завършиха днешната сесия с леки повишения, възстановявайки се от по-ранните спадове, след като пазарите по света реагират на финансовите отчети, пише CNBC.

Европейски Европейски

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи деня с ръст от 0,1%, след като по-рано днес се потопи с 2%. Акциите на компаниите в секторите туризъм и отдих се представиха най-добре, записвайки 1,3% повишение, а книжата на телекомуникационните компании поведоха спадовете и се разделиха с 2,2%.

Първоначално европейските пазари последваха движенията на Wall Street от предишната сесия, предвид притесненията за засилена спекулативна търговия, но успяха да се справят със загубите с напредването на деня.

Европейските авиокомпании се представиха добре. Акциите на IAG, компанията майка на British Airways, и германската Lufthansa повишиха стойността си съответно с 4,7% и 6,3%. Това се случи, след като American Airlines отчете по-добри от очакваното резултати за четвъртото тримесечие на 2020 г.

В разгара на сезона на отчетите Diageo зарадва инвеститорите с изненадващо ускоряване на растежа на нетните приходи от продажби за първата половина на своята фискална година, подкрепена от по-голямото търсене в Съединените щати, което компенсира затварянето на ресторантите и баровете в Европа. Книжата на най-големия производител на алкохолни напитки в света повишиха цената си с 3,2% до приключването на борсовия ден.

На дъното на европейския индекс на сините чипове се озова финландската телекомуникационна фирма Nokia, чиито акции се разделиха с 13,3% от стойността си. Това се случи, след като фирмата беше въвлечена в по-голяма пазарна активност, а цената на книжата ѝ в САЩ скочи с 40%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още