IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси завършиха на червено след решението на Фед

Инвеститорите продължават да следят сезона на отчетите

19:24 | 29.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси завършиха днешната сесия с понижения, след като пазарите реагираха на решението на Федералния резерв на САЩ да задържи основната лихва близо до нулата и следиха новата серия корпоративни отчети, пише CNBC.

Европейски Европейски

Източник: CNBC

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи деня с 0,2% спад. Банките записаха 1,3% повишение, повеждайки ръстовете, а автомобилният сектор се срина с 2,6%.

Днес беше натоварен ден за европейските пазари, след като Total, Shell, Airbus и редица други компании отчетоха финансовите си резултати преди началото на борсовата сесия.

Shell леко надмина очакванията за печалбата си за първото тримесечие и отчете коригирана печалба от 3,2 млрд. долара. Освен това повиши дивидента си.

Цената на акциите на френската Total се покачи с 0,6%, след като печалбата на компанията се повиши до нивото отпреди пандемията, благодарение на по-силните цени на суровините.

Airbus също леко надмина очакванията с резултатите си за първото тримесечие, а благодарение на това стойността на книжата ѝ нарасна с 1%.

Испанската Linea Directa, преди известна като застрахователно звено на Bankinter, записа над 31% скок на цената на акциите по време на пазарния си дебют днес в Мадрид и поведе Stoxx 600.

Книжата на финландския телекомуникационен гигант Nokia пък се изкачи с 13%, след като групата надмина прогнозата за приходите и печалбата си за тримесечието. Успехът се дължи на силните мрежови и 5G продажби.

На дъното на европейския индекс на сините чипове се озова италианската Tenaris, чиито акции се разделиха с 6,5% от стойността си заради по-слабия отчет на компанията.

Тази седмица пазарът се фокусира основно върху новините от американската централна банка и върху сезона на отчетите. В края на двудневната си среща, Федералният резерв заяви, че ще задържи основната лихва близо до нулата.

Днес пък беше най-натовареният ден от сезона на отчетите в Съединените щати, като близо 11% от включените в S&P 500 компании обявиха резултатите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още