IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси завършиха седмицата на зелена територия

Това се случи въпреки, че континентът вече е епицентър падемията от коронавирус

19:40 | 20.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейските борси затвориха с повишения в петък след волатилна седмица. През изминалите дни централните банки и правителствата по света възприеха подход тип „каквото е необходимо“ за смекчаване на икономическия удар от пандемията на коронавирус, припомня CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията с повишение от 1,82% до 293,04 пункта. Акциите на компаниите в сектора на пътуванията и развлеченията поскъпнаха с над 9%, докато книжата на медийните компании отчетоха спад в стойностите си с над 1%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 прибави 0,76% към стойността си и достигна ниво от 5190,78 пункта. Френският CAC 40 напредна с 5,01% до ниво от 4048,80 пункта. Германският DAX отбеляза ръст от 3,7% до 8928,95 пункта.

Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия в сряда стана последната такава институция, която започна значителна програма за изкупуване на облигации и намали още повече лихвените си проценти, след подобни действия от страна на Европейската централна банка, Федералния резерв на САЩ и Японската централна банка. В същото време правителствата на някои от най-големите икономики започнаха да отварят фискалните си кранове.

Европа вече се превърна в епицентър на глобалната пандемия на коронавирус, като смъртността на Италия надминава тази в Китай, а случаите на заразени нарастват със значителни темпове в целия континент.

Италианският премиер Джузепе Конте отправи молба към  Европейския съюз да използва своя спасителен фонд за смекчаване на икономическото въздействие на пандемията.

От своя страна германският превозвач Lufthansa предупреди, че индустрията може да не оцелее от пандемията без правителствени спасителни мерки.

Акциите на френските взаимни фондове за инвестиции в недвижими имоти Covivio и Klepierre поскъпнаха  съответно с 34% и 27%. Книжата на австрийската нефтена и газова компания OMV се търгуваха с 26% по-високо.

Британската търговец на дребно W.H. Smith отчете повишение от 22,6% в цените на книжата си.

От друга страна акциите на британският гигант Capita поевтиняха с 12,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
andy
преди 4 години
Глътка въздух, преди да продължим с давенето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още