IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси завършиха сесията с умерени ръстове

Ралито бе помрачено, след като Европейският съюз разпореди, че Италия е в нарушение на фискалните правила на блока

19:58 | 05.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските пазари завършиха борсовата сесия в сряда с ръстове, но ралито бе помрачено, след като Европейският съюз разпореди, че Италия е в нарушение на фискалните правила на блока, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 нарасна с 0,3%, като секторът на комуналните услуги прибави близо 1,3%. От друга страна банките бяха един от малкото сектори в сряда, които завършиха сесията на червена територия, отписвайки 0,5%.

Ръст от по 0,08% отчетоха водещите индекси във Великобритания (FTSE 100) и Германия (DAX), достигайки до съответно 7220,22 пункта и 11 980,81 пункта. Във Франция бенчмаркът CAC прибави 0,45% до 5292, пункта.

Италианският измерител FTSE MIB бе един от най-зле представилите се днес след заплахата на ЕК да наложи дисциплинарна мярка срещу страната заради растящия й публичен дълг. Индексът отписа 0,36%.

В същото време доходността по италианските държавни ценни книжа нарасна, а банковите акции поевтиняха малко след обявяването на решението на комисията. Банковият сектор в страната отписа близо 2%, а доходността по 10-годишните облигации достигна връх от 2,6% за деня.

Във фокуса на пазарите бе и скорошния коментар на гуверньора на Федералния резерв Джером Пауъл, който заяви във вторник, че централната банка ще държи под око случващото се на икономическия фронт и ще направи каквото е необходимо, за да „поддържа растежа“. Въпреки това Пауъл отбеляза, че Фед не може да определи кога и как проблемите на глобалната търговия ще бъдат уредени.

Междувременно търговските сътресения също остават фактор за настроенията на пазарите. По време на посещението си във Великобритания тази седмица американският президент Доналд Тръмп повтори заплахата си за нови мита срещу Мексико и заяви, че те ще влязат в сила следващата седмица. Визитата на държавния глава приключи по-рано в сряда, след което той отпътува за Ирландия.

От публикуваните днес икономическите данни за индекса на мениджърите по поръчките става ясно, че британската икономика е пред стагнация заради несигурността около Brexit, докато германският сектор на услугите продължава да предоставя инерция за растеж на охлаждащата се икономика в страната. Френската бизнес активност показва засилване през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още