IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси завършват седмицата с ръст въпреки търговското напрежение

Медиите и телекомите се представиха най-добре в петъчната сесия

19:34 | 06.07.18 г.
<p>
	<i>Снимка:Архив Ройтерс</i></p>

Снимка:Архив Ройтерс

Европейските борси завършиха с ръстове в петък, въпреки търговското напрежение между САЩ и Китай, предава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 се повиши с 0,1%, а отделните сектори поеха в различни посоки. Медиите и телекомите се представиха най-добре, като постигнаха ръст от близо 0,6%.

В същото време книжата на автомобилните компании поевтиняха следобед с 1,2% въпреки скока от 3% в четвъртък след коментари от американския посланик в Германия, че германските автомобилни производители са готови да прекратят митата върху американски автомобили, ако Тръмп спре да ги заплашва с нов налог от 25%.

Лондонският бенчмарк FTSE 600 добави 14,48 пункта към стойността си до ниво от 7617,70 пункта. Германският DAX завърши с ръст от 31,88 пункта до 12496,17 пункта, а френският CAC 40 напредна с 9,45 пункта до ниво от 5375,77 пункта. 1 1

На корпоративния фронт цената на акциите на Eurazeo нарасна с 3,1%, като се превърна в една от най-добре представящите се компании след повишаването на рейтинга й от HSBC. Книжата на Thyssenkrupp поскъпнаха с 1,7%, след като главният изпълнителен директор Хайнрих Хайзингер подаде оставка, само седмица след подписването на споразумението за съвместно дружество с Tata Steel.

Книжата на Deutsche Bank също поскъпнаха с 2,5% след съобщението в медиите, че JP Morgan и Commercial Bank of China обмислят възможността да придобият германската банка. JP Morgan отхвърли информацията, но акциите продължиха да се търгуват на зелена територия.

Цената на акциитена Inmarsat се понижи с 5% следобед след подобрената оферта за придобиване от EchoStar, която компенсира част от загубите от предишни сделки.

Като цяло инвеститорите следят събидията в глобалната търговия, след като САЩ наложиха мита на китайски продукти на стойност 34 млрд. долара. Китай отговори със собствени мита. Американският президент Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че допълнителни мита върху китайски стоки на стойност 16 млрд. долара могат да влязат в сила в идните две седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още