Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Европейските фондове ще се отпускат след тест за независимост на съда?

Идеята се обсъжда в ЕК и може да засегне страните от Източна Европа, сред които и най-големият бенефициент на евросредства Полша

Европейските фондове ще се отпускат след тест за независимост на съда?

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия обмисля сериозна реформа в областта на европейските фондове – отпускането им ще става след тест за независимост на съдебната система, пише Ройтерс, позовавайки се на думи на комисаря по въпросите на правосъдието Вера Йоурова.

Йоурова коментира, че има съгласие сред своите колеги в ЕК и целта е да се насърчи съдебната реформа в общността.

Новите правила ще се обсъждат на фона на преговорите за новия бюджет на ЕС през следващия седемгодишен програмен период (след 2021 година). Разговорите ще бъдат доста обтегнати, защото общността ще трябва да намали бюджета или да увеличи вноските на членовете си след излизането на Великобритания.

Още по темата

Новата мярка вероятно ще изостри отношенията между Брюксел и някои държави, като например Полша, която вече е изправена пред санкции заради съдебната си реформа. Страната е най-големият бенефициент от европейските средства с около 7 млрд. евро годишно от фондовете.

„Независимата съдебна система е необходима за ефективния контрол на използването на европейските фондове“, обяснява обаче Вера Йоурова. Новият бюджетен план ще бъде представен през май и тогава ще стане ясно дали ЕК се е съобразила с идеята на комисаря.

Промяната няма да се отрази само на Полша, а и на други държави от Източна Европа, пише още Ройтерс. Вероятно идеята ще се хареса на Запад, където вече се чуват гласове да се обвърже Кохезионната политика със спазването на европейските принципи и стандарти.

България също „страда“ от подобно решение – заради проблемите пред съдебната система Холандия и други държави са против влизането в Шенген, макар че страната ни е изпълнила всички технически изисквания за членство в зоната. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Експерт: Не трябва да се игнорира влиянието на транспортния сектор върху климата