IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските граждани искат реформа на общността

Проучване показва засилване на позитивните нагласи към ЕС, но и очакване за продължаващи проблеми в личен план на фона на коронавируса

11:14 | 12.02.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Едва 27% от европейските граждани харесват Европейския съюз в сегашния му облик, показва проучване на Kantar по поръчка на Европейския парламент (ЕП). За България този процент е 35 на сто.

44% от европейците (34% от българите) по-скоро подкрепят ЕС, но искат да видят промени на общоевропейско ниво. 22% от гражданите на общността (20% за България) са по-скоро скептични, но има шанс да променят своето мнение, ако видят радикални промени.

Проучването се провежда периодично. Последното допитване е реализирано през ноември и декември 2020 година в страните от общността.

Данните, публикувани на сайта на ЕП, показват, че спрямо есента на 2019 година повече европейци имат положителни нагласи към ЕС (50% и ръст от 10 пр.п.). Тотално негативни са нагласите при 14 на сто от анкетираните.
За първи път от 2007 година насам участващите в проучването с позитивните нагласи достигат нивото от 50 на сто. Най-нисък е бил този дял през 2012 година - около 30 на сто през различните проучвания.

Днес и 66% са оптимисти за бъдещето на общността.

Най-големи са позитивните очаквания за ЕС в Ирландия (77% от анкетираните), а на обратния полюс е Австрия (36%).
Според проучването 61% от българите са оптимисти за бъдещето на ЕС, а положителна нагласа към общността има 59 на сто от гражданите на страната ни.

Рекордно високи от 2007 година са нагласите, че членството в ЕС носи ползи за държавите - 72% от участвалите в проучването във всички държави от общността. Най-големите поддръжници на членството са ирландците - 95% смятат, че участието на страната им в общността носи позитиви. За България делът е под средното за ЕС - 64%.

Като цяло проучването показва, че европейците оценяват положително отговора на здравната система на кризата с коронавируса на ниво ЕС, спрямо реакцията в собствената им държава. Голяма е подкрепата и за плана за възстановяване на европейската икономика - 72% на ниво ЕС и 68% в България.

На фона на растящия оптимизъм на ниво ЕС обаче европейците се притесняват все повече за личното си благосъстояние на фона на пандемията от коронавируса. 53% смятат, че тази година ще е по-лоша от предходната и 21% смятат, че през следващите месеци националната икономическа ситуацията ще се подобрява. На този фон 52% не промяна на ситуацията в личен план.

У нас 55% от участвалите в проучването са убедени, че 2021 година ще бъде по-тежка, оптимисти са едва 13 на сто. 40 на сто не очакват промяна в личен план, но 35% се опасяват, че нещата по-скоро ще се влошават.

В ЕС като цяло песимистите са по-малко - влошаване на положението в личен план очакват 24% от европейците. 21% от анкетираните пък очакват дори подобряване на благосъстояние. Същото вярват едва 15 на сто от българските граждани.

На фона на кризата се променят и приоритетите на европейците. Сега основна част от анкетираните поставят борбата с бедността на първо място. Най-голям е този дял в Португалия (71%), а на обратния полюс е Полша (38%). 61% от българите заявяват, че основната цел на ЕС сега трябва да е борбата с бедността и социалните неравенства.

Сред важните приоритети на ЕС е борбата с тероризма и организираната престъпност (35%), достъп до образование (33%) и мерки за защита на околната среда (32%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
позитивното отношение към нещо , не означава искане за промяна ... по-скоро обратното !е , няма как да го докарате хем вълкът сит , хем агнето цяло !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още