Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Европейските индекси приключиха с ръстове на фона на ускорената инфлация в САЩ

Акциите на германската фармацевтична компания Bayer поскъпнаха с над 7%, докато цената на книжата на Commerzbank се повиши с 8,3% на фона на силните отчети

Европейските индекси приключиха с ръстове на фона на ускорената инфлация в САЩ

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси завършиха сесията на зелена територия, докато инвеститорите преценяват въздействието на данните за по-високото от очакванията ниво на инфлацията в САЩ, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,3% до 437,93 пункта.

Германският показател DAX нарасна с 0,2% до 15 150,22 пункта.

Френският индекс CAC отчете ръст от 0,19 на сто до 6279,35 пункта.

Британският измерител FTSE прибави 0,82% към стойността си, покачвайки се до равнище от 7004,63 пункта.

Потребителските цени в САЩ се повишиха през април с най-бързия темп от 2009 г. насам, засилвайки дебата за траекторията на инфлацията.

Индексът на потребителските цени се е увеличил с 0,8% в сравнение с предходния месец на фона на рекордно увеличение на разходите за употребявани автомобили, като нарастващото търсене дава възможност на компаниите да прехвърлят към потребителите по-високите разходи.

Инвеститорите обърнаха внимание и на икономическите данни от Европа. Доверието на инвеститорите в икономическото възстановяване на Германия се повиши до най-високото ниво през последните повече от 21 години, след като разпространението на ваксините в страната набра скорост.

Показателят за инвеститорското доверие на института ZEW се повиши до 84,4 пункта през май от 70,7 пункта през предходния месец.

Промишленото производство в еврозоната е нараснало леко през март, след като се понижи през предходния месец на фона на затрудненията в предлагането, които попречиха на дейността в много сектори.

Промишленото производство се е увеличило с 0,1% в еврозоната и с 0,6% в ЕС през март в сравнение с февруари. Повишението на годишна база е съответно с 10,9% в еврозоната и с 11% в блока, показват данните на европейската статистическа служба Евростат. 

Още по темата

Акциите на германската фармацевтична компания Bayer поскъпнаха с над 7%, след като печалбата на концерна отчете значителен ръст след данъци въпреки лекия спад при продажбите и оперативната печалба преди еднократните ефекти.

При приходи на обща стойност 12,4 милиарда евро (-4%), коригираната оперативна печалба спадна с 2% до 3,08 милиарда евро, а  коригираната Ebitda - с 6% до 4,1 милиарда евро. Параметърът е с около 10% по-висок от оценките на анализаторите, които очакваха по-големи понижения. Без валутни ефекти продажбите и EBITDA биха нараснали с около 3%, твърди Bayer.

Книжата на Allianz поскъпнаха с 1,23%, след като германската група се върна към печалбата. Оперативната печалба на най-големия европейски застраховател през периода от януари до март възлиза на 3,3 милиарда евро след 2,3 милиарда евро през миналата година. Сега групата описва ефектите от коронакризата като „незначителни“. 17 анализатори, които редовно наблюдават Allianz, очакваха средна печалба от 3,09 милиарда евро.

Цената на акциите на германската банка Commerzbank се повиши с 8,3%, като кредиторът представи финансов отчет, който надмина очакванията на анализаторите. Приходите на банката са нараснали с 35% през първото тримесечие, като тя е успяла да се възползва от активната търговия и благоприятните условия за инвестиционно банкиране. Това донесе печалбата до 133 млн. евро при прогнозирана загуба от 53 млн. евро.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
BP е поредната компания от Big Oil, която увеличава дивидента след силен отчет