IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси приключиха сесията с минимални изменения

Инвеститорите остават нервни заради ситуацията в Гърция

19:50 | 27.06.11 г.
<p>
	Трейдъри на борсата във Франкфурт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Трейдъри на борсата във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Френските ценни книжа поскъпнаха в понеделник, подкрепени от силния ръст на компанията за телекомуникационно оборудване Alcatel-Lucent, докато паневропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията на практика без изменение на ниво от 264,01 пункта спрямо 263,98 пункта в петък, предаде MarketWatch.

Производителят на бои Akzo Nobel NV отбеляза най-голям спад в състава на индекса. Акциите на компанията паднаха с 6,5%, след като тя понижи очакванията си за годишната печалба. Германският химически гигант BASF SE също загуби след предупреждението на Akzo Nobel, като книжата му поевтиняха с 1%.

Силен ръст постигнаха акциите на Northumbrian Water Group PLC, които поскъпнаха с 8%, след като Cheung Kong Infrastructure Holdings Ltd. обяви, че е в процес на предварително оценяване на отправянето на оферта към компанията.

В технологичния сектор цената на акциите на Alcatel-Lucent се повиши с 3,4%, а на производителя на мобилни устройства Nokia Corp. - с 2,8%.

Alcatel-Lucent отбеляза най-голям ръст сред компаниите от състава на френския индекс CAC 40, който приключи сесията с повишение от 0,3% до ниво от 3796,55 пункта.

Търговията с акции от състава на основния френски индекс беше спряна за близо час поради технически проблеми, но останалите пазари не бяха засегнати.

В Германия акциите на Commerzbank AG поевтиняха с 5%, а тези на Deutsche Bank AG загубиха 1,4% от стойността си на фона на понижения за банковия сектор в цяла Европа.

Така германският индекс DAX 30 регистрира намаление от 0,2% до 7107,90 пункта.

Банковите книжа отбелязаха загуби, тъй като инвеститорите останаха нервни заради ситуацията в Гърция. Wall Street Journal съобщи, че френският президент Никола Саркози е одобрил план на френските банки да реинвестират половината от постъпленията от достигащите матуритет гръцки облигации в нови 30-годишни облигации.

В Лондон индексът FTSE 100 нарасна с 0,4% до 5722,34 пункта, подкрепен от повишения в миннодобивния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още