IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси се понижиха с по над 3% на фона на мрачната прогноза на МВФ

DAX изтри над 400 пункта, докато енергийните компании поведоха загубите при Stoxx 600

19:59 | 15.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните европейски борсови индекси отчетоха понижение от по над 3%, след като Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира свиване на глобалната икономика с 3% през 2020 г. заради щетите, нанесени от разпространението на коронавируса, който продължава да сковава международната търговия и производството, съобщава CNBC. 

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 отчете спад от над 3%, като най-зле представящи се бяха акциите на енергийните компании, които общо поевтиняха с около 6 на сто на фона на поевтиняващите фючърси върху петрола.

Германският показател DAX записа понижение от 416,80 пункта, или 3,90 на сто, до ниво от 10 279,76 пункта.

Френският измерител CAC се смъкна с 3,76% до 4353,72 пункта.

Британският индекс FTSE изтри 193,66 пункта, или 3,34%, от стойността си, като се понижи до равнище от 5597,65 пункта.

Настроението сред инвеститорите беше помрачено, след като МВФ обяви, че очаква глобална рецесията, породена от замразяването на икономиките в опит да бъде овладяно разпространението на коронавируса. Фондът смята, че предстоящата рецесия ще бъде най-суровата от почти един век и предупреди, че свиването на глобалната икономика и възстановяването могат да се окажат по-тежки от очакваното, ако коронавирусната пандемия се задържи или се завърне.

европейски европейски

В първата си прогноза след разпространението на коронавируса и последвалото замразяване на икономики МВФ изрази очаквания глобалния вътрешен продукт да се свие с 3% през 2020 г.

Друга новина, която разтревожи инвеститорите, беше свързана с решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да замрази временно плащанията за Световната здравна организация (СЗО). Той е инструктирал правителството да спре да плаща вноски, докато преразглежда ролята на СЗО за „лошо боравене и скриване на разпространението на коронавирус“.

„Светът получи много фалшиви информации (от СЗО) относно заразяването и смъртността" от Covid-19, добави той, цитиран от Bloomberg.

При индивидуалните акции книжата на германският производител на комплекти за обяд Hellofresh поскъпнаха с 6%, докато тези на британската Ocado прибавиха 4% към стойността си.

В дъното на Stoxx 600 се озоваха британската Cineworld и Hammerson, чиито акции поевтиняха съответно с 22% и 17 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още