IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси се повишиха на фона на оптимизма около търговските преговори

Инвеститорите продължават да следят преговорите в европейския парламент относно ръководните позиции в ЕС

19:45 | 02.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните европейски борсови индекси приключиха днешната сесия с повишения на фона на оптимизма сред инвеститорите относно напредъка в преговорите между САЩ и Китай, касаещи търговията между двете най-големи икономики в света, съобщава CNBC.  

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 се повиши с 0,37 на сто до 389,29 пункта.

Германският показател DAX напредна с 0,04 на сто до 12 526,72 пункта.

Френският измерител CAC отчете ръст от 0,16% до 5576,82 пункта.

Британският индекс FTSE отбеляза повишение от 61,69 пункта, или 0,82%, до 7559,19 пункта.

В понеделник президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че преговорите с Китай отново са в ход, след като по време на срещата на върха на Г-20 в Япония той разговаря с китайския държавен глава Си Дзинпин.

По време на посещението си в Южна Корея след форума на Г-20 в Япония Тръмп заяви пред журналисти, че Федералният резерв „изобщо не ни беше от помощ“ в търговския конфликт с Пекин.

„Въпреки това ние печелим и победата ни е голяма, тъй като създадохме най-добрата икономика“, заяви американският президент, цитиран от Bloomberg.

От друга страна, само няколко дни след обявеното примирие в рамките на търговския спор с Китай, САЩ отново увеличават натиска върху Европейския съюз (ЕС). Администрацията на Тръмп заплаши Брюксел с нови мита за допълнителни милиарди евро заради продължаващия спор за субсидии на самолетопроизводители. За много европейски експортни стоки - от хранителни продукти като маслини, месо и сирене, до уиски и чугунени тръби бариерите за внос могат да бъдат увеличени.

По-рано днес Bloomberg съобщи, че ръководството на Европейската централна банка (ЕЦБ) все още не е готово да предприеме мерки за допълнителни парични стимули по време на тазмесечната си среща, предпочитайки вместо това да изчака идването на повече данни за икономиката.

Изчаквателната политика до новата среща през септември до голяма степен съвпада с очакванията, като инвеститорите залагаха на намаляване на лихвите с 10 базисни пункта дотогава, но някои все пак се надяват на по-бързи и по-силни действия.

Вече трети ден продължават преговорите в Европейския парламент за избора на наследници на ръководителите на ЕС. Франция предложи федералния германски министър на отбраната Урсула фон дер Лейен да заеме поста на председател на Европейската комисия.

Също така се обсъжда възможността словашкият социалист Марош Шефчович да стане представител по външната политика на ЕС или поне отново заместник-председател на Европейската комисия. Той вече е на такава позиция. Има вариант, при който Сергей Станишев да стане председател на Европейския парламент. Той може ще сподели петгодишния си мандат с кандидата на германския Християнсоциален съюз Манфред Вебер - и двамата ще получат длъжността за по две години и половина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още