IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси започват и тази седмица на зелено

Stoxx 600 се изкачи с 0,8 на сто, но инвеститорите продължават да се притесняват от Covid-19

19:47 | 12.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските акции завършиха първия ден от седмицата с повишения, следвайки ръста в Азия, свързан със силните данни от Китай. Същевременно във фокуса на инвеститорите остана и новия пакет от стимули на Съединените щати, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се изкачи с 0,8%. Автомобилният и технологичният сектор, както и този за комунални услуги, записаха по над 1% повишение. Секторите туризъм и отдих обаче се оказаха на червено, както и петролните и газовите компании.

Пандемията продължава да носи големи притеснения в Европа, а правителствата прибягват до локални блокади, за да спрат разпространението на коронавируса. Испанското правителство предизвика критики, след като обяви извънредно положение в Мадрид, а правителството на Великобритания разкри, че въвежда тристепенна система от местни ограничения в Англия от понеделник.

Междувременно американските акции започнаха търговията с ръстове, след като инвеститорите се подготвят за натоварена седмица, изпълнена с нови финансови отчети, и продължават да следят преговорите за новите стимули от Вашингтон.

На корпоративния фронт акциите на KPN повишиха стойността си с 6,7%, след като в петък Bloomberg написа, че шведската компания за дялово инвестиране EQT обмисля сделка за придобиване за 11 млрд. долара на нидерландската телекомуникационната компания.

Цената на акциите на Virgin Money UK пък нарасна с около 5,5%.

На дъното на европейския индекс на сините чипове се оказа Rolls-Royce, която потъна с 12% след няколко седмици на волатилна търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още