IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси завършиха сесията с неубедителни ръстове

Преобладаващото положително настроение бе помрачено от страховете за нова вълна болни от COVID-19

19:04 | 12.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските пазари успяха да завършат борсовата сесия във вторник преобладаващо на положителна територия, въпреки че притесненията от нов пик на заболелите от коронавирус разколеба инвеститорите, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 успя да изтрие по-ранните си загуби и приключи с повишение от 0,28%. Акциите на телекомите прибавиха 1,7% и поведоха ръстовете за сметка на сектора на пътуванията и свободното време, чиито книжа отписаха 1,3%.

Повишение от 0,13% записа и германският измерител DAX. По-значително увеличение имаше при британския измерител FTSE 100, който прибави малко над процент. Понижение обаче записа френският CAC, който се раздели с 0,25%

Глобалните пазари следят отблизо ситуацията с коронавируса, след като няколко държави вече обявиха, че се наблюдава нов пик на болните.

В Азия, откъдето тръгна болестта, няколко държави – в това число Китай и Южна Корея, отчетоха увеличение на болните, след като противоепидемичните мерки бяха облекчени.

Развитието на ситуацията става факт, след като здравни експерти – включително от Световната здравна организация – от седмици предупреждават, че може да е твърде рано за облекчаване на ограниченията за движение и общуване.

При корпоративните акции силни ръстове записа германската медийна компания ProSiebenSat.1, чиито книжа поскъпнаха с над 13,3%, след като американският финансов инвеститор KKR се завърна сред акционерите на компанията с дял от над 5%.

На другия полюс са книжата на друг германски гигант, този път в индустрията – Thyssenkrupp. Книжата на компанията се сринаха с 15,3%, след като производителят представи мрачна прогноза за 2020 г. Британската строителна компания Land Securities отчете поевтиняване на акциите си с близо 13%, след като излезе на загуба за годината на фона на коронавирусната криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още