Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Европейските компании не са емитирали нито една облигация през август

Високата динамика на спредовете, твърде волатилната среда и традиционният отпускарски сезон са сред основните причини за липсата на нови емисии

Европейските компании през август прекратиха емитирането на дългови ценни книжа на фона на сериозния ръст в доходността им, съобщи Bloomberg. По данни на агенцията през август не е имало нито една емисия.

Причината според ръководителя на емисионния отдел в PSA Peugeot Citroen Оливие Казанова е във „високата динамика на спредовете по тях и твърде волатилната среда“.

За последно (на 22 юли) свои дългови книжа предложи на инвеститорите германският автомобилен гигант BMW AG, който получи набра 1 млрд. евро чрез емисия облигации с падеж 2018 г.

По думите на служителя във Vontobel Asset Management Ltd. Мондер Бетайеб-Лорио инвеститорите „не са обявявали бойкот на корпоративните облигации“. „Те разполагат с достатъчно свободни пари, но работата е, че икономическата обстановка значително се усложни“, смята Бетайеб-Лорио.

От началото на годината до края на август продажбите на корпоративни облигации са намалели с 11,5%  в сравнение с аналогичния период на 2010 г. до 57,6 млрд. евро. През 2009 г., в разгара на финансовата криза, продажбите им достигнаха рекордните 263,2 млрд. евро.

Лорио смята, че слабата активност в сектора на корпоративните дългови книжа се обяснява включително и с продължаващите опасения за дълговете в еврозоната и динамиката в икономическия растеж на региона. Според експерта освен това август по традиция е период за отпуски и намаляване на деловата активност.

През второто тримесечие брутният вътрешен продукт на еврозоната е нараснал с 0,2% на тримесечена и с 1,7% на годишна база, а при най-голямата икономика в региона - Германия, ръстът е едва от 0,1%.

Анализаторите са на общо мнение, че не е оправдано да се очаква рязко повишение в търсенето на облигации в началото на септември.

„В момента на пазара има затишие, което вероятно ще продължи и през първата седмица от септември, тъй като никой не иска да започва подобна операция първи“, смята експертът на BNP Paribas SA в Лондон Фредерик Зорзи.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Великобритания иска от ЕС по-дълъг гратисен период за Северна Ирландия