IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските лидери се съгласиха да продължат преговорите за Brexit*

В съвместно решение ръководителите на 27-те страни членки заявиха, че ще продължат диалога през следващите седмици

19:42 | 15.10.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Лидерите от ЕС се споразумяха в четвъртък да продължат преговорите с Великобритания за ново търговско споразумение през идните седмици, но не по-късно от 31 декември. Те обаче решиха и да ускорят подготовката си за непредвидени обстоятелства, ако проблемните преговори се провалят, предаде БТА.

В съвместно решение ръководителите на 27-те страни членки, които обсъдиха темата за Brexit на заседание в Брюксел, заявиха, че „ще продължат преговорите през следващите седмици", и призоваха Великобритания „да предприеме необходимите стъпки, за да направи споразумението възможно".

Те също така подчертаха, че първоначално договореният развод на ЕС с Великобритания трябва да бъде изпълнен изцяло до края на годината. Това бе препратка към новия законопроект на Обединеното кралство, известен като Законопроект за вътрешния пазар. Ако бъде одобрен, той ще е в противоречие с част от британското споразумение за Brexit, припомня Ройтерс.

„Европейският съвет потвърждава, че преходният период ще приключи на 31 декември 2020 година и със загриженост отбелязва, че напредъкът (в преговорите) по ключови въпроси, които засягат съюза, все още не е достатъчен за сключване на споразумение", се подчертава в заключенията.

Главният преговарящ на Великобриатния Дейвид Фрост заяви, след като стана ясно решението, че е „изненадан“ и „разочарован“.

„Изненадан съм, че ЕС вече не е посветен на това да работи „интензивно“ за постигане на бъдещо партньорство“, написа Фрост в туит. „Също така съм изненадан от предположението, че за постигането на споразумение всички бъдещи ходове трябва да бъдат предприети от Великобритания. Това е необичаен подход за водене на преговори“, допълни той. По думите му Борис Джонсън ще даде своя отговор в петък, съобщава Bloomberg.

От месеци разговорите буксуват по три приоритетни за ЕС теми: рибарството, гаранциите, които британците трябва да дадат в областта на конкуренцията, и начините за уреждане на спорове в бъдещото споразумение.

Преди началото на днешната среща на върха британският премиер Борис Джонсън разговаря с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Той заяви, че се чувства разочарован от бавния напредък в преговорите за Brexit и ще реши след двудневната им среща на върха дали има смисъл да продължава работата за договаряне на сделка, съобщиха от „Даунинг стрийт“ 10.

Следващият ключов момент в преговорите ще дойде в петък вечерта, след като завърши срещата на върха на европейските лидери. Очаква се те да кажат на Джонсън, че все още не е постигнат нужният напредък за договаряне на сделка. Според източник на Bloomberg премиерът ще бъде посъветван от своите приближени, че споразумение може да бъде сключено, ако в следващите дни започнат интензивни преговори.

*Информацията е актуализирана с коментара на Дейвид Фрост към 20:45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
nikiangel
преди 3 години
EU е търпелив, но всяко търпение си има граници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още