IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари не можаха да намерят единна посока в понеделник

Паневропейският измерител Stoxx 600 остана без промяна в първия ден от работната седмица

19:19 | 11.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Помрачаването на търговския оптимизъм остави европейските пазари с разнопосочни настроения в понеделник, след като американският президент Доналд Тръмп отрече да се е съгласявал с отмяна на мита срещу Китай, съобщава CNBC.

Паневропейският измерител Stoxx 600 остана без промяна в първия ден от работната седмица, като секторът на суровините със своята зависимост от международните търговски отношения отбеляза спад от над 1%.

Със спадове деня приключиха британският бенчмарк FTSE и германският DAX, които отписаха съответно 0,42% и 0,23%.

От своя страна френският показател CAC се придвижи на положителна територия с ръст от 0,07%.

Надеждите за скорошно постигане на търговско споразумение получиха нов тласък в четвъртък, когато от китайското търговско министерство заявиха, че Пекин и Вашингтон са договорили поетапна отмяна на двустранните мита. В петък обаче американският президент Доналд Тръмп заяви, че той не се е съгласявал на подобни отстъпки.

Ново разпалване на напрежението в Хонконг също натежа върху настроението на инвеститорите. Протестиращи бяха ранени по време на демонстрации в понеделник, след като полицията откри огън с бойни куршуми.

Отново на европейска територия в понеделник стана ясно, че испанският премиер Педро Санчес печели поредните парламентарни избори в страната, но не успява да спечели необходимото му мнозинство.

При макроикономическите данни днес беше публикувана информация за брутния вътрешен продукт на Великобритания, който бележи ръст от 0,3% през третото тримесечие. Така страната избегна техническата рецесия (две поредни тримесечия на икономическо свиване – бел. ред.), след като предходните три месеца беше регистриран спад от 0,2%.

При индивидуалните акции тези на британската хранително-вкусова компания Greggs поскъпнаха с 16,8%, след като тя отчете силни данни за продажбите си и повиши прогнозата си за 2019 г.

На обратния край  бяха книжата на базираната в Лондон застрахователна група Beazley, които се разделиха с 5,6% от стойността си, след като UBS намали ценовата си цел за тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още