IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари не успяха да излязат на зелено въпреки надеждите на инвеститорите

Най-зле се представиха акциите на компаниите от банковия и туристическия сектор

19:29 | 09.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Европейските акции завършиха търговията във вторник с понижения, докато инвеститорите претеглят перспективите пред икономическото възстановяване след коронавирусната пандемия, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи деня с над 1% спад, след като повечето сектори и основни борси се озоваха на червено.

С най-лошо представяне, с понижение от над 3%, се оказаха акциите на компаниите от банковия, туристическия и сектора за отдих.

Въпреки позитивните настроения на пазарите през последните дни, свързани с надеждите за по-бързо от очакваното възстановяване от пандемията, в понеделник Световната банка заяви, че очаква глобалната икономика да се свие с 5,2%, което означава насочването към най-голямата рецесия от Втората световна война насам.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната се сви с 3,1% на годишна база през първото тримесечие, сочат данни на Евростат, публикувани днес, с което беше ревизирана и по-ранната прогноза за 3,2% понижение. Спрямо предходното тримесечие спадът е с 3,6%, тъй като коронавирусът стана причина за блокади в различните страни, а това доведе до най-големия спад на растежа откакто е започнало воденето на статистика през 1995 г.

Днес вниманието е насочено и към Федералния резерв на САЩ, който започна двудневна среща. Инвеститорите ще очакват изявлението на Фед за лихвените проценти, което ще бъде направено в сряда, последвано от пресконференция на Джером Пауъл. Очаква се Фед да потвърди ангажимента си към неограничени покупки на активи.

На корпоративния фронт книжата на британската компания за енергийни услуги John Wood Group понижиха стойността си с 9% и се озоваха на дъното на Stoxx 600, докато в другия край на европейския индекс на сините чипове се оказа германската компания Hellofresh. Цената на нейните акции скочи с близо 6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още