IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари приключиха на червено преди срещата на Г-20

Общоевропейският индекс Stoxx 600 изтри 0,92% от стойността си за седмицата

19:03 | 30.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските пазари приключиха на червено последния ден от седмицата, докато лидерите на 20-е водещи икономики в света се събират в Аржентина, съобщава CNBC.

В края на сесията общоевропейският индекс Stoxx 600 завърши с 0,25% надолу, а секторите срещнаха трудности да излязат на зелено. Показателят изтри 0,92% от стойността си за седмицата.

Лондонският бенчмарк FTSE завърши с 1% надолу до 6970,78 пункта, като най-силно негативно влияние имаха акциите на миннодобивните компании. Германският индекс DAX отписа 0,44% от стойността си, а френският САС приключи с най-лек спад – от 0,15%.

Автомобилният и суровинният сектор отчетоха най-големи понижения, докато инвеститорите се фокусираха върху предстоящите търговски разговори на форума на Г-20 в Буенос Айрес, който започва от днес. Инвеститорите обръщат специално внимание на срещата между американския президент Доналд Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин.

Преди срещата Тръмп изпрати смесени послания за търговските отношения с Китай. В четвъртък той каза пред репортери, че САЩ са „много близо да направят нещо“ с Китай, но добави, че не е сигурен дали иска това да се случи. Митата и търговията разтърсват пазарите през последните месеци, както и войната на думи между двете страни.

Европейските инвеститори следят и новините от Италия. Министър-председателят Джузепе Конте каза за местен вестник, че работи по предложение да намали планираната цел за дефицита за 2019 г. Идеята е да се преодолеят различията с Европейската комисия и потенциално да се избегне мониторинг от Брюксел. Основният италиански индекс леко се понижи.

Акциите на Deutsche Bank поевтиняха още веднъж, този път с 3,11%. Книжата остават под натиск заради полицейските обиски, които продължават в офисите на кредитора. В четвъртък германската политика претърси централата на Deutsche Bank във Франкфурт в рамките на разследване по обвинения за пране на пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още