IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари приключват с ръстове последната сесия от седмицата

Корпоративните сделки и политическите новини повлияха положително на борсите в Европа

18:42 | 21.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борси завършиха петъчната сесия на зелена територия, докато инвеститорите наблюдаваха последните новини около корпоративните сделки и политическата динамика на Стария континент, предава CNBC.

Паневропейският измерител Stoxx 600 прибавя 0,27% към стойността си, достигайки 383,79 пункта.

Бенчмаркът на сините чипове в Лондон FTSE отбелязва ръст от 1,51% до 7478,78 пункта, докато германският показател DAX се повишава с 0,55% до 1 2393,84 пункта. Френският индекс CAC 40 отчита покачване с 0,65 на сто до 5487,24 пункта. 

Поглеждайки към основните европейски сектори, групата на компаниите производители на основните ресурси изпреварва останалите, като ръста в стойността на акциите на Kaz Minerals (близо 8%) успява да постави компанията на челно място, както в нейния сектор, така и при индекса Stoxx 600.

При технологичните компании Uber обяви, че обсъжда придобиването на стартъпа Deliveroo, занимаващ се с доставка на храна. Сделката ще достигне няколко милиарда долара. Bloomberg цитира източници, които са запознати с тези планове, които споделят, че офертата вероятно ще бъде по-висока от първоначално предвидената, тъй като пазарната оценка на Deliveroo в момента минава 2 млрд. долара.

При индивидуалните книжа френската инженерна компания Altran Technologies се изкачи на върха на европейския бенчмарк.

Фокусът на анализаторите беше привлечен и от стартиращия еднодневен търг, който ще реши съдбата на британския телевизионен оператор Sky. На въпросния търг ще се изправят една срещу друга американските компании Comcast и 21st Century Fox. Резултатите от събитието ще бъдат обявени в събота.

Друг важен фактор, който държеше вниманието на пазарите, беше продължаващия процес по договаряне за Brexit. Британският премиер Тереза Мей беше притисната от европейските лидери по вреще на неформална среща на високо равнище в австрийския град Залцбург. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че планът на лидера на Великобритания за оттегляне от Европейския съюз (ЕС) няма да проработи.

От своя страна Мей каза, че няма да отмени резултата от референдума, който се проведе през юни 2016 г. Британската лира се обезцени с близо 1% след тези събития, търгувайки се за 1,308 долара.

В Италия, заместник министър-председателят на страната Луиджи ди Майо заяви, че правителствените политики за плоския данък и универсалния базов доход ще бъдат включени към бюджета за 2019 г., което породи опасения, че това може да доведе до конфликт с ЕС по отношение на предложените мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още