IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари продължиха с ръстове в началото на седмицата

Паневропейският индекс Stoxx 600 прибави над 1%, като всички сектори и водещи борси отчитат ръстове

19:52 | 19.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Основните индекси на водещите европейски фондови борси приключиха с повишение първия търговски ден от новата седмица, съобщава CNBC. Причината е в засилените очаквания за фискални стимули в Германия, както и новината от събота, че Китайската централна банка ще подобри механизма, използван за определяне на основната лихва по кредитите от този месец. 

Паневропейският индекс Stoxx 600 прибави над 1%, като всички сектори и водещи борси отчитат ръстове.

Парижкият САС 40 прибави 1,34 на сто до 5371,56 пункта в очакване на нови мерки в подкрепа на икономиката, по-специално в Германия и в САЩ, както и подобряване на отношенията между САЩ и Китай.

Франкфуртският Dax нарасна с 1,32 на сто до 11 715,37 пункта благодарение на възстановяването на лихвите по облигациите и с надеждата да бъдат взети допълнителни мерки в подкрепа на икономиката, най-вече в Германия. 
Лондонският FTSE-100 се повиши с 1,02 на сто до 7189,65 пункта. 

Пазарите днес бяха повлияни и новината за изтеклите в общественото пространство правителствени документи, в които се отправят предупреждения за масов недостиг на стоки във Великобритания.

Икономисти отдавна предупреждават за подобен нерадостен сценарий, но поддръжниците на Brexit отхвърлят прогнозите и казват, че става дума за опити да се всява паника.

Опозиционната Лейбъристка партия ще направи всичко възможно, за да предотврати Brexit без сделка на 31 октомври, заяви днес лидерът на лейбъристите Джереми Корбин, цитиран от Ройтерс.

Акциите на британската пивоварна Green King скочиха с близо 51%, след като бе обявено, че хонконгската компания CK Asset Holdings ще купи компанията за 2,7 милиарда паунда.

Книжата на онлайн супермаркетът Ocado пък прибавиха 4,6% към стойността си.

Акциите на холандската компания за химикали IMCD се сринаха с 2%, след доклада за приходите, публикуван в петък, според който предизвикателната макроикономическа среда ще окаже влияние върху растежа за второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още