IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари завършиха сесията с ръстове, подкрепени от петрола

За по-доброто представяне на акциите допринесоха и компаниите в миннодобивния сектор

19:12 | 25.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските пазари завършиха борсовата сесия във вторник с ръстове, като основен принос за индексите имаха петролния сектор и минното дело.

Аневропейският измерител Stoxx 600 приключи сесията с повишение от 0,45%, а повечето подиндекси бяха на зелена територия. Акциите на петролните компании скочиа с 1,68%, а тези на суровинните – с 1,75%.

Резултатите идват, след като фючърсите върху сорта Брент достигнаха най-високата си цена от четири години насам.

Британският измерител FTSE 100 отчете ръст от 0,65% до ниво от 7506,64 пункта.

По-умерени бяха повишенията на германския бенчмарк DAX, който завърши с повишение от 0,18% до 12 373,59 пункта. Без значителни промени остана френският САС 40, който отчете минимален ръст от 0,02% до 5477,17 пункта.

При индивидуалните акции тези на британската модна компания Next отчетоха скок от над 7,6%, след като търговецът на дребно съобщи за 0,5% увеличение на печалбата си през първото полугодие, както и за намерението си да увеличи прогнозите си за цялата година.

Италианската фирма за сигурност Leonardo отчете поскъпване на книжата си с 2,3%, след като сключи сделка с американските военновъздушни сили. Ръст от 3,5% в цената на акциите си регистрира и британската миннодобивна компания Glencore, след като стана ясно, че ще изкупи още свои книжа на стойност 1 млрд. долара.

Инвеститорите също така продължава да смилат и новината за победата на Comcast на търга за покупката на европейския телевизионен канал Sky. По-рано днес стана ясно, че американският кабелен оператор е придобил над 30% от пазарните акции на медията.

Междувременно цената на петрола продължава движението си нагоре, като сортът Брент премина прага от 82 долара за барел. „Черното злато“ се търгува по-скъпо заради продължаващите притеснения за производството на суровината и решението на едни от най-големите производители да не увеличават добива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още